Külföld

2011.04.26. 11:30

A bikaviadal a francia kulturális örökség része

Marseille – A bikaviadal a francia szellemi kulturális örökség része lett - közölte a hét végén a francia kulturális minisztérium.

MTI

A bejelentés nagy örömöt váltott ki a bikaviadal kedvelői körében, viszont csalódást okozott a bikaviadal ellenzőinek, akik az állatkínzás bátorítását látják az intézkedésben.
   
A bikaviadal "művészetét" a kulturális minisztériumon belül működő néprajzi bizottság választotta be még januárban a kulturális örökségbe. A tárca ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent semmiféle támogatást, népszerűsítést vagy erkölcsi kezességvállalást, és nem kívánja javasolni, hogy a bikaviadal az UNESCO szellemi kulturális örökségének része legyen.
   
A tárca szerint a bikaviadalt ugyanolyan elv alapján vették fel a listára, mint a borított almatortát (tarte tatin), a bretagne-i hagyományos fest-noz-t (éjszakai fesztivál) vagy a délnyugat-franciaországi grasse-i illatszereket.
   
Franciaország 2006-ban ratifikálta az UNESCO 2003. évi egyezményét a szellemi kulturális örökség megóvásáról, amelynek értelmében az aláíró országok listát kötelesek vezetni hazai kulturális örökségükről. A lista kidolgozása 2007-ben kezdődött meg.
   
Az Arles-ban 2006-ban létrehozott Bikakultúra Nemzeti Megfigyelő Központ kezdeményezte a bikaviadalok elismertetését. Elnöke, André Viard közleményben üdvözölte, hogy Franciaország az első, bikaviadalokat rendező ország, amely megtette ezt a lépést.
   
A corridát, amely a XIX. században honosodott meg Franciaországban régebbi hagyományok talaján, jelenleg négy déli régióban művelik, ahol évente mintegy negyven városban tartanak előadásokat.
   
Claire Starozinski, a bikaviadal-ellenes szövetség elnöke szégyenletesnek nevezte a lépést. Hogyan bátoríthatja a francia kulturális minisztérium egy olyan látványosság ősi hagyományát, amelyen állatot kínoznak? – tette fel a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!