Külföld

2009.09.01. 06:53

A brit börtönkoszt jobb, mint a kórházi

London - A börtönök jobban táplálják rabjaikat Nagy-Britanniában, mint a közkórházak a betegeiket - állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

MTI

Ez annak ellenére is így van, hogy a brit országos egészségügyi hálózat, az NHS keretében működő kórházak paradox módon sokkal többet költenek az étkeztetésre, mint a börtönök - szögezték le a dél-angliai Bornemouth egyetemének kutatói.
    
Az ellentmondás magyarázata a szerzők szerint a raboknak biztosított táplálék minőségével, illetve azzal függ össze, hogy a kórházak nehezen tudják megállapítani, hogy a betegek elfogyasztják-e a nekik felszolgált ételt.
    
A betegek mintegy 40 százaléka eleve rosszul tápláltan érkezik a kórházba, és állapota nem javul a benntartózkodás idején sem - közölte John Edwards professzor, a tanulmány egyik szerzője.
    
"A börtönök rabjainak élelmezése a tápérték tekintetében igen jó. Az ott biztosított táplálék valójában jobb annál, mint amit az emberek nagy része fogyaszt. Nem sózzák az ételt, és viszonylag ritka az olajban sült étel. Ezzel szemben a kórházi betegek nem fogyasztanak elég táplálékot - fejtette ki a kutató. - Amikor az ételt gyógyításra használják, a dolog nem működik". 
    
Kollégája, Heather Hartwell ezt azzal illusztrálta, hogy a gyümölcs és a zöldség szerepel ugyan a kórházak étrendjében, de ez nem jelenti azt, hogy a betegek meg is eszik.
    
Lehetséges persze, hogy a betegeknek egyszerűen nincs étvágyuk, de az is előfordul, hogy nem kapnak megfelelő segítséget a táplálkozáshoz, holott erre szükségük lenne ahhoz, hogy eleget egyenek és igyanak - vélekedtek a kutatók.
    
Az ápolók nincsenek mindig tisztában azzal, hogy a beteg mit evett meg, mert a személyzet gyakran eltakarítja az otthagyott táplálékot - húzta alá Hartwell. 
    
A kutató azt is sajnálatosnak tartja, hogy amikor a kórházakban csökkentik a költséget, rendszerint éppen a konyha költségvetéséből faragnak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!