Külföld

2010.08.25. 16:20

A CIA csapásokat tervez al-Kaida jemeni szárnya ellen

Washington - Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) arra készül, hogy pilóta nélküli repülőgépekkel csapásokat mérjen az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnyára, mert az ma már nagyobb veszélyt jelent az Egyesült Államokra nézve, mint annak pakisztáni székhelyű, Oszama bin Laden vezette anyaszervezete - írták szerdán az amerikai lapok.

MTI

Ez nem jelenti azt, hogy az amerikaiak emiatt megszüntetnék bin Laden és a terrorszervezet többi vezetőjének üldözését a továbbra is rendkívül veszélyesnek tartott pakisztáni törzsi területeken, ám a Predator típusú pilótanélküli repülőgépekkel végrehajtott csapásokkal a dél-ázsiai országban sikerült megtizedelni az al-Kaidát - nyilatkozta egy névtelenséget kérő illetékes a The Washington Postnak. A hírszerzés értékelése szerint jelenleg az Arábiai-félszigeten működő al-Kaida (angol rövidítése szerint: AQAP) és a Szomáliában aktív al-Shabaab (arabul: az ifjúság) van felfutóban.

A CIA-nál 2001. szeptember 11. óta most először fordítanak nagyobb figyelmet az al-Kaida jemeni csoportjára, mint a pakisztánira. A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy az AQAP elleni műveletekben a hadsereg különleges alakulataitól a központi hírszerzés veheti át a főszerepet. 

A Fehér Ház fontolóra vette, felhatalmazza a CIA-t egy, az eddiginél intenzívebb, célzott megsemmisítési program végrehajtására az Arábai-félszigeten és Afrika szarván. Washington azt favorizálja, hogy a hírszerző hivatal a Pakisztánban eddig alkalmazott, pilótanélküli gépekkel (drónokkal) folytatott kampányát ültesse át Jemenbe és Szomáliába.

Az amerikai különleges szolgálatoknak a műveletek végrehajtásához Jemenben, Dzsibutiban, Kenyában és Etiópiában állnak rendelkezésére ügynökök, felderítő berendezések és robotrepülőgépek. A CIA-nak ugyanakkor ma még tízszer annyi embere szolgál Pakisztánban, mint Jemenben.

Egy magas rangú jemeni kormányhivatalnok ugyanakkor úgy nyilatkozott a The Washington Postnak, hogy Szaana nem lesz hajlandó Predatorok befogadására. A lap egy amerikai katonai illetékest idéz, aki szerint az arab országban eddig nem voltak felfegyverzett drónok.

Az AQAP veszélyességére a Detroitba tartó repülőgép ellen tavaly karácsonykor megkísérelt öngyilkos merényletkísérlet irányította rá a figyelmet. Hírszerzési szakemberek szerint az akció megszervezéséhez a terrorista csoportnak mindössze néhány hónapra volt szüksége. A szervezet nemzetközi befolyásának növelésében kulcsszerepe van a jemeni származású, de amerikai születésű imámnak, Anvar al-Avlakinak, aki kifogástalan amerikai angol kiejtéssel elmondott, amerikai példázatokra támaszkodó prédikációival az interneten toborozza az önkénteseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!