Külföld

2009.07.09. 19:05

A CIA éveken át félrevezette a kongresszust Bush elnöksége idején

Washington - Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) éveken át félrevezette a washingtoni kongresszust, jelentős tényeket hallgatott el a törvényhozás elől - a csütörtöki amerikai lapok szerint erről maga Leon Panetta, a CIA jelenlegi igazgatója számolt be a Capitoliumban.

MTI

Silvestre Reyes, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke úgy tájékoztatott: a CIA félrevezette a törvényhozást, több ügyben nem adott teljes körű tájékoztatást, és legalább egy esetben hazudott. 

Panetta beismerése kapcsán - amely egy zárt meghallgatáson júniusban hangzott el - vita kezdődött arról, mekkora politikai nyomást gyakorolhatott a Bush-kormány a CIA-ra, hogy az ne adjon pontos tájékoztatást a kongresszusnak és a közvéleménynek sok kérdésben, Irak feltételezett tömegpusztító fegyvereitől kezdve az al-Kaida elfogott tagjaival szembeni vallatási módszerekig. 

A CIA-igazgató beismerésére úgy derült fény, hogy nyilvánosságra hozták hét demokrata párti képviselő Panettának írott levelét. A hírszerzési bizottság tagjai azt követelték: igazítsa ki azt a májusi nyilatkozatát, amelyben cáfolta Nancy Pelosi házelnök azon állítását, hogy a CIA hazudott neki, szándékosan félrevezette őt a vízbefullasztást szimuláló vallatási technika alkalmazásáról. 

A kongresszus tagjai nem fedték fel, hogy a CIA-igazgató konkrétan milyen félrevezetésekről számolt be. Rush Holt New Jersey-i demokrata képviselő, a hírszerzési albizottság elnöke a The Wall Street Journal című lapnak annyit azért elmondott, hogy korántsem jelentéktelen ügyekről van szó. 

Bradley Blakeman, aki egykor a Bush-féle Fehér Ház kabinetjében dolgozott szakértőként, kifejtette: amennyiben a CIA valóban beismerte, hogy súlyos hibák, tudatos elhallgatások történtek, akkor az ügyben kongresszusi vizsgálatot kell indítani. Hozzátette viszont: úgy érzi, hogy az ügy politikai töltetű, a Bush-kormány lejáratása áll a háttérben. 

A tavalyi választásokon aratott nagyarányú demokrata győzelem után liberális politikusok a CIA-vezetők felelősségre vonását is követelték a Bush-kormány hibáiért, ezt azonban a Barack Obama által kinevezett Leon Panetta elutasította. Demokrata képviselők szerint a Bush-kormány a kongresszusi felügyelet gyengítésére törekedett, és a CIA több vezetője több alkalommal is félrevezette a törvényhozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!