Külföld

2009.08.27. 07:22

A CIA kínzásai - súlyos alvásmegvonást alkalmaztak 2007-ben

Washington - Hat napon keresztül súlyos alvásmegvonást alkalmaztak a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) munkatársai 2007 második felében egy terrorizmus gyanújával fogva tartott őrizetessel szemben az amerikai kormányzat jogászainak külön engedélyével - derült ki a héten közzétett belső CIA-jelentésből.

MTI

A dokumentum két olyan esetet ír le, amikor a CIA engedélyt kapott a Bush-kormányzat által előírt irányelvek túllépésére, amelyek szerint az őrizetesektől legfeljebb négy napig lehet megvonni az alvást. A kormányzat jogászaitól kapott különleges engedélyek alapján a vallatótisztek egy alkalommal, 2007 augusztusában öt, novemberben pedig hat napon át tartottak ébren erőszakkal egy őrizetest, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, és az sem világos, hogy egyazon vagy két különböző fogolyról van-e szó.    

A belső jelentés leírása szerint a foglyot felemelt karral megbilincselték, a falhoz láncolták, és arra kényszerítették, hogy napokig álljon egy cellában. A férfira pelenkát húztak, hogy folyamatosan megláncolva tarthassák és ne kelljen a vallatást megszakítani. A foglyot folyamatos megfigyelés alatt tartották, és amint észlelték, hogy kezd elaludni, megrántották a testére erősített láncokat, hogy felébresszék.

A CIA szóvivője nem akarta elárulni a fogoly kilétét, de azt tudni lehet, hogy a szóban forgó időszakban - 2007 nyarától a következő év elejéig - a CIA őrizetében volt Mohammed Rahím al-Afgáni, az al-Kaida terrorszervezet feltételezett tagja, Oszama Bin Laden állítólagos tolmácsa. 

A 48 óránál hosszabb ideig alkalmazott alvásmegvonás köztudottan hallucinációt okoz, csökkenti a fájdalomtűrést, és erősen befolyásolhatóvá tesz. Az amerikai külügyminisztérium rendszeresen a kínzás módszerei közé sorolja az alvásmegvonást az emberi jogok megsértéseiről évente kiadott jelentéseiben. Legutóbb Iránt, Szíriát és Indonéziát marasztalta el emiatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!