Külföld

2010.09.14. 19:22

A drogfogyasztás legalizálását javasolja Felipe González

Madrid - A kábítószer-fogyasztás világméretű legalizálását javasolja Felipe González volt spanyol kormányfő, hogy véget vessenek a drogkereskedelemmel összefüggő gyilkosságoknak.

MTI

A Mexikó madridi nagykövetségén tartott keddi ünnepi fogadáson a politikus kifejtette, hogy szerinte ez lehet az egyetlen módja a drogcsempészés elleni sikeres küzdelemnek. Ugyanakkor elismerte, hogy egyetlen ország sem dönthet egyoldalúan a kábítószerek fogyasztásának liberalizálásáról, mert azért rendkívül nagy politikai árat fizetnének a vezetők.

A spanyol szocialisták volt vezetője emlékeztetett az Egyesült Államokban a XX. század elején bevezetett alkoholtilalom következményeire: az alvilág vette át az ellenőrzést a feketepiac fölött, aminek következtében emberek ezrei haltak meg. A nyugalom pedig nem akkor költözött vissza az utcákra, amikor az alvilág vezetőit adócsalás miatt börtönbe zárták, hanem a szeszes italok legális árusításának újbóli engedélyezésével.

A drogkereskedelem egyoldalú legalizálására esély sincsen. "Mindenki által tiszteletben tartott nemzetközi megállapodásra van szükség" - mondta González, rámutatva: - "Ha egy ország egyedül indul el ezen az úton, a tilalom megszüntetésének első szakaszában növekedni fog a fogyasztás, amit a politikai vezetők valószínűleg nem tudnak felvállalni."

A politikus felidézte Mexikó tragédiáját is. Az utóbbi négy év alatt a drogkartelleknek a piac feletti uralom megszerzéséért indított háborújában több mint 28 ezer ember vesztette életét.

Felipe González javasolta, hogy tartsanak nemzetközi konferenciát a témáról. Elismerte azonban, hogy ennek esélye a nullához közelít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!