Külföld

2009.09.15. 09:42

A Fiat és Citroen szennyezi a legkevésbé a levegőt

Frankfurt - Nyugat-Európában a Fiat és a Peugeot-Citroen szennyezi a legkevésbé a levegőt az európai autógyártók szövetségének (ACEA) kedden közzétett adatai szerint.

MTI

Az elemzés szerint mindössze a Fiat és a Peugeot-Citroen teljesítette tavaly a szén-dioxid kibocsátásra vonatkozó határértéket.
    
Az Európai Unió előírásai szerint az autógyártóknak 2015-ig kilométerenként átlagosan 130 grammra kell csökkenteniük az új autók szén-dioxid-kibocsátását.(A jelenlegi átlagos érték 158 gramm kilométerenként). 

A unió tervei szerint 2015 után bírságot rónának ki azokra a cégekre, amelyek nem teljesítik az előirányzatokat. E bírságok mértéke kezdetben lassan emelkedne, de 2015-höz közelítve egyre meredekebben. 
    
A főbb európai gyártók tavaly azt vállalták, hogy 2008-ban 140 grammra mérséklik a kibocsátást, ezt azonban csupán a Fiat és a Peugeot-Citroen teljesítette. 
    
Az ACEA összeállítása szerint a harmadik helyen a Renault áll, a negyediken a Toyota. A Suzuki a tizedik, a Volkswagen a tizenkettedik helyet foglalja el.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!