Külföld

2012.05.10. 13:31

A francia kormány benyújtotta lemondását

Hivatalosan is benyújtotta lemondását csütörtökön Francois Fillon francia miniszterelnök és kormánya, amely ügyvivőként hivatalban marad Francois Hollande megválasztott köztársasági elnök május 15-i beiktatásáig.

MTI

A miniszterelnök a köztársasági őrgárdával levélben juttatta el lemondó levelét az Elysée-palotába. Nicolas Sarkozy államfő elfogadta a lemondást.

Fillon volt az egyetlen miniszterelnök a konzervatív köztársasági elnök teljes ötéves mandátuma alatt. A lemondás csupán formalitás volt, miután a kormány utolsó, szerdai ülésével befejezte a munkáját.

Időközben az alkotmánytanács csütörtökön jóváhagyta a vasárnapi elnökválasztás második fordulójának eredményét, és hivatalosan is kihirdette, hogy Francois Hollande a francia köztársaság új elnöke. A szocialista jelölt a szavazatok 51,6 százalékával (18 millió szavazattal) nyerte meg az elnökválasztást. A konzervatív Nicolas Sarkozy leköszönő államfő 48,4 százalékot (16,8 millió szavazat) ért el a második fordulóban.

Francois Hollande keddi beiktatása napján nevezi meg miniszterelnökét és kormánya tagjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!