Külföld

2009.08.24. 16:27

A kimerült görög tűzoltók külföldről kapnak segítséget

Athén, Madrid - Görög tűzoltók hétfőn már negyedik napja folyamatosan küzdöttek a lángokkal az ország különböző helyein, de leginkább Athéntól északra. Kimerültek, de több európai országból is kapnak segítséget.

MTI

Hat helyen tombolnak hatalmas tüzek az országban, köztük az Égei-tengeri Évia és Szkírosz szigeteken, illetve a Jón-tengeri Zákinthoszon. A legveszélyesebb azonban az Athéntől északra lévő, amelynek kiindulópontja a Marathóni-síkságtól északra, Grammatikóban volt. A lángok innen terjedtek tovább majdnem 20 kilométernyi távolságba, a főváros északi peremén lévő Pendeli-hegyig. A szél hétfőn rövid időre csillapodott, amit a tűzoltók megpróbáltak kihasználni, hogy távol tartsák a lángokat az athéni elővárosoktól.
    
A lángok azonban tovább pusztítanak a fővárostól távolabb, lakott területeket fenyegetve. Egy kolostorból tucatnyi apácát kellett kimenekíteni. Egyikük elmondta, hogy a lángok magassága a 30 métert is elérte.
    
Ebben a térségben a tűz eddig mintegy 15 ezer hektárnyi erdőt és bozótost pusztított el. Több ház részben vagy teljesen leégett Agiosz Sztefanosz településen, amelynek mind a tízezer lakosa ideiglenesen el kellett hogy hagyja otthonát. A hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek ki már vasárnap ezen a vidéken. A turisták által gyakran látogatott helyek egyelőre nincsenek veszélyben.
    
Már dolgozik több francia, olasz és ciprusi tűzoltó repülőgép Athéntól északra, és a tervek szerint továbbiak érkeznek hétfőn és kedden Spanyolországból, Ausztriából és Törökországból - közölte a görög polgári védelem. Hétfőn összesen 17 repülőgép és helikopter vett részt a fővároshoz közeli tüzek oltásában, köztük két Canadair CL-415, amelyeket a spanyol légierő küldött Görögországba. A földön kétezer tűzoltó, katona és önkéntes dolgozott. 
    
Legalább öt embert kezelnek égési sérülésekkel, több tucatnyit pedig a füst okozta légzési problémákkal, de súlyos sérülések nincsenek - közölte az egészségügyi minisztérium. 
    
Környezetvédelmi szakemberek szerint az Athénhez közeli tüzek ökológiai katasztrófát okoznak, amely még több évig éreztetni fogja a hatását a főváros 4,5 millió lakosának életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!