Külföld

2011.05.06. 09:06

A műtét jobb megoldás a fiatalabb prosztatarákos pácienseknél

Washington - Korai prosztatarák esetében jobb a műtét, mint a megfigyelés és várakozás - közölték megállapításukat csütörtökön svéd kutatók.

MTI

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatócsoport 347 véletlenszerűen kiválasztott páciens sorsát követte nyomon, akik átestek a műtéti eljáráson, valamint 348 olyan páciensét, akiknél a megfigyelés és várakozás elvét választották.

A diagnózis idején a férfiak átlagéletkora 65 év volt, és a követés 15 évig tartott. A sebészi beavatkozáson átesett férfiak 48 százaléka halt meg ez alatt az idő alatt, míg a csupán megfigyelés alatt tartott csoportban ez az arány 58 százalék volt. A halál oka a műtéti csoportban 16 százalékban volt a prosztatarák, míg a megfigyelés alatt lévőknél 23 százalékban.

Azok körében, akik beleegyeztek a műtéti kezelésbe, 12 százalékkal kisebb volt a kockázata, hogy a daganat áttétet képezett. A tanulmányból az is kiderült, hogy a vizsgálatban szereplők közül a fiatalabb férfiak - a 65 év körüliek - esetében hozott nagyobb előnyt a sebészi beavatkozás, míg az idősebbek kevesebbet profitáltak a műtétből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!