Külföld

2009.06.09. 10:19

A pakisztáni hadsereg a tálibokkal szembeszegülő milíciák segítségére sietett

Pakisztán - A tálibokkal szembeszegülő, falusiakból verbuválódott milíciák segítségére sietett kedden a pakisztáni hadsereg az ország északnyugati részén.

MTI

Rahim Gul rendőrségi vezető arról tájékoztatott, hogy a hadsereg két katonai helikoptert vetett be a tálib fegyveresek ellen, akiket egy faluban körbevettek a felfegyverkezett helybéliek. Névtelen katonai források szerint a hadsereg tüzérsége is lőtte a tálibok búvóhelyeit. Gul azt mondta, hogy egyre többen csatlakoznak a környékbeli falvak lakóiból szerveződött milíciákhoz, amelyek a súlyos harcok után immár nyomulnak előre.

Északnyugat-pakisztáni falvak lakóinak százai fogtak össze, s milíciákba tömörülve támadást intéztek tálibok erődítményei ellen szombaton, bosszúból egy előző nap végrehajtott öngyilkos mecsetrobbantásért.

Felső-Dir körzetéből, a közel ötven 49 ember halálát követelő pénteki merénylet színhelyéről mintegy 400 ember indított támadást öt falu ellen a közeli Dhok Darra körzetben. Azóta egyes hírek szerint már több mint ezer helybéli ragadt fegyvert.

Az iszlámábádi kormány eddig csak ösztönözte a helybélieket, hogy hozzanak létre milíciákat (laskarokat) a tálib harcosok elűzésére, de nem nyújtott nekik támogatást.

Megfigyelők szerint a térségben zajló események azt jelzik, hogy a hangulat a tálibok ellen fordul a térségben, miután az utóbbi időben egyre szaporodtak az öngyilkos merényletek, a hadsereg pedig tálibellenes offenzívát indított a Szvat-völgyben és Buner körzetében. A hadműveletben a hadsereg adatai szerint eddig több mint 1300 felkelő és 105 katona vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!