Külföld

2009.05.08. 11:27

A pakisztáni légierő támadta tálibok állásait - félmillióan menekülnek a térségből

Pakisztán - A pakisztáni légierő támadta pénteken a Szvat-völgyi tálibok állásait, miután előző nap a pakisztáni kormányfő a felszámolásukra adott parancsot.

Szausev Xénia

A hadműveletben helikopterek és vadászgépek, valamint szárazföldi csapatok vettek részt, és megöltek 12 fegyverest. Előző nap 55 tálibbal végeztek a kormányerők - mondta Naszir Han katonai szóvivő.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője közölte, hogy a harcok miatt az emberek tömegesen hagyják el a területet. Az utóbbi napokban mintegy félmillió ember menekült el a térségből. Az ország északnyugati részéből az elmúlt hónapokban közel egymillió ember távozott. 

Juszuf Raza Gilani kormányfő csütörtök esti, a nemzethez intézett beszédében hangoztatta: "Országunk becsületének és méltóságának helyreállítására, az emberek védelmére azt kértük a fegyveres erőktől, hogy számolják fel az iszlamistákat és a terroristákat." A miniszterelnök egyben a nemzetek közösségéhez is fordult, hogy segítsen a harcok miatt otthonukból elmenekülteknek, és erősítse a pakisztáni vezetést a jogállamiság érvényesítésében.

A pakisztáni közvélemény nagy része és külföldi megfigyelők egyaránt úgy vélik, hogy az egyre népszerűtlenebb és törékenyebb iszlámábádi kormány legfőbb szövetségesének és pénzügyi támogatójának, Washingtonnak az erőteljes nyomására feladta a tálibokkal való megbékélés stratégiáját. Az Egyesült Államok ugyanis attól tartott, hogy a tálibok akadálytalanul teret nyerhetnek a muzulmán világ egyetlen nukleáris hatalmában, éppen ezért a Szvat-völgyi megállapodást a kormány meghátrálásaként értékelte.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!