Külföld

2011.10.06. 14:26

A palesztin állam elismerését sürgette Abbász az ET-közgyűlésen

A palesztin állam elismerésére sürgette Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke az európai országokat csütörtökön Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének őszi ülésszakán.

MTI

A politikus - aki előző hónapban az ENSZ Közgyűlésében kérte ugyanezt - egyebek között azt a véleményét hangoztatta, hogy az elismerésre most a legalkalmasabb az idő. Emlékeztetett arra, hogy több nyugati ország támogatásáról biztosította a palesztinok ENSZ-beadványát, de azt jelezték, hogy az államiság elismerésére majd az alkalmas pillanatban kerül sor.
   
Beszédében Abbász egyebek között az észak-afrikai országok egy részében lezajlott rendszerváltás-jellegű folyamatra, az arab tavaszra hivatkozott. Mint mondta, most eljött a "palesztin tavasz" is, és ehhez éppúgy szükség lenne az európai országok támogatására, mint a demokráciát és szabadságot kereső arab változások esetében.
   
Az Európa Tanács tagjai közül hat ország tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának is.
   
Abbász egyúttal azzal vádolta Izraelt, hogy újabb feltételek támasztásával akadályozza a közel-keleti békefolyamatot. Ezek között említette, hogy ismerjék el az ország zsidó állam jellegét. Hozzátette, ez számukra elfogadhatatlan, nem utolsó sorban azért, mert vallási konfliktus kialakulásának a veszélyét is magában hordozza.
   
Hangoztatta ugyanakkor azt is, hogy a palesztin fél kész a nemzetközi közvetítő csoport (kvartett) legutóbbi javaslata alapján felújítani a béketárgyalásokat, és ENSZ-béli kezdeményezésükkel nem Izrael elszigetelésére törekszenek.
   
Alapfeltételnek nevezte Abbász a tárgyalások felújításához az izraeli telepesítés leállítását. 
Megismételte továbbá azt is, hogy a Palesztin Hatóság elutasítja az erőszakot és a terrorizmust.

A palesztin területek megszállásának megszüntetését sürgette egy magyar képviselő az ET-közgyűlésen

A palesztin területek Izrael általi megszállásának megszüntetését sürgette Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője csütörtökön Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének őszi ülésszakán, a Mahmúd Abbász palesztin elnök beszédét követő eszmecserében.

Mint a képviselő az MTI-nek a vitát követően elmondta, felszólalásában biztosította az elnököt arról, hogy a szabadságszerető magyar nép nem fogja magára hagyni a palesztinokat.
   
A szabadság legfontosabb feltétele pedig, hogy véget kell vetni a megszállásnak. Minden más megoldás, amely e nélkül jön létre, tévút - tette hozzá.
   
A magyar képviselő arról is érdeklődött a Palesztin Hatóság elnökénél, hogy meglátása szerint Izrael betartotta-e az 1949-es határozatot, amellyel felvették az ENSZ-tagállamok sorába. Ott ugyanis szerepelt az a megállapítás, hogy Izrael békeszerető állam, hajlandó és kész betartani az ENSZ alapokmányát.
   
Gaudi-Nagy Tamás beszámolója szerint Abbász úgy értékelte, hogy Izrael nem tartotta be vállalásait, és ezzel a magyar képviselő is egyetértett.
   
Indoklásában az elnök egyebek között elmondta, hogy Izrael illegális fallal veszi körbe a palesztin területeket, több százezer izraeli telepes lakik illegálisan a megszállt vidékeken, a menekülteket nem engedik visszatérni, etnikai tisztogatás is folyik, és Tel-Aviv tucatnyi ENSZ-határozatot és nemzetközi előírást szegett már meg.
   
Beszámolt a képviselő arról is, hogy Abbász közlése szerint Izrael újabb és újabb feltételeket támaszt a békekötéshez. Legutóbb például azt kívánta elérni, hogy ismerjék el zsidó állam jellegét. Hétmillió lakosából ugyanakkor egymillió muszlim hitű - emelte ki Gaudi-Nagy Tamás.
   
Hangsúlyozta azt is: a palesztin elnök ígéretet tett arra, hogy a majdani palesztin állam az emberi jogok teljes körű biztosítása mellett működik majd.
   
Beszédében Abbász azt is kérte, hogy Európa gyakoroljon nyomást Izraelre - tette hozzá a magyar képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!