Külföld

2012.05.09. 15:41

A portugálok az ünnepnapokkal spórolnak

A válság miatt négy ünnepnappal kevesebb lesz Portugáliában.

MTI/AFP

A gazdasági válságra való tekintettel 2013-tól kezdve négy munkaszüneti nappal kevesebb lesz a portugál naptárakban: a hivatalos ünnepnapok száma 14-ről tízre csökken.

A kormány döntése értelmében az egyelőre öt évre szóló intézkedés nyomán dolgozniuk kell a portugáloknak a köztársaság ünnepén (október 5.), a függetlenség napján (december 1.), valamint két egyházi ünnepnapon is: úrnapján (júniusban, a pünkösd utáni 10. napon) és mindenszentek napján (november 1.).

A fenti munkaszünet napok átmeneti eltörlésétől a kormány azt reméli, hogy ezzel előmozdítja a kilábalást a súlyos gazdasági és pénzügyi válságból. A munkanapok számának növekedésétől a gazdaság élénkítése várható.

A döntést megelőzően az utóbbi hetekben tárgyalások folytak a lisszaboni kormány és a Vatikán képviselői között. A portugáliai egyházi ünnepek rendjét ugyanis a két állam között 2004-ben létrejött konkordátum szabályozza. Sajtóhírek szerint a Szentszék maga döntötte el, melyik vallási ünnep legyen átmenetileg munkanap a túlnyomórészt katolikus Portugáliában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!