Külföld

2009.09.02. 14:57

A SkyEurope csődje csak a jéghegy csúcsa

- A SkyEurope csődje csak a jéghegy csúcsa: a gazdasági válság, az utazási kedv hanyatlása miatt sok más légitársaság küzd a túlélésért, és ágazati elemzők szerint a közeljövőben jelentősen átrendeződhet a légi piac. A diszkont légitársaságok között mindenesetre megindult a verseny a szlovák légi piacért.

MTI

A IATA adatai szerint: a szövetséghez tartozó vállalatok 6 milliárd dollár veszteséget szenvedtek el az első félévben. Igaz, a tendencia javuló, mégis az IATA elemzői úgy vélik, hogy messze még a fellendülés: évekbe telhet, amíg az ágazat visszatérhet a 2008. évi teljesítményéhez.

Likviditási gondokkal küszködnek a kelet-európai térség vezető légi cégei is: éves összehasonlításban a tízszeresére, 1,8 milliárd koronára emelkedett az idei első félévben a privatizáció előtt álló cseh állami légitársaság vesztesége az utasszám és a jegyárak csökkenése miatt. A szintén privatizációra váró lengyel LOT 733 millió zloty adózott veszteséggel zárta a 2008-as évet, az idei első félévben pedig 180 millió zloty veszteséget szenvedett el. A társaságról már tavasszal azt rebesgették, hogy a fizetésképtelenség határára került.

Megkongatta a vészharangot a pozsonyi repülőtér is: a SkyEurope csődje a légikikötő szóvivője szerint veszélybe sodorhatja a társaság idei profittervét, bár a repteret üzemeltető cég mindent megtesz azért, hogy a kieső járatokat pótolja.

A Wizz Air már jelentkezett a pozsonyi reptér üzemeltetőjénél, jelezte, hogy bővíteni akarja járatait Közép-Európában. Meg is állapodott a prágai légikikötőt üzemeltető Letiste Praha SA céggel arról, hogy gyakrabban és több járatot indít Prágából. A járatszámot heti 46-ról 57-re növeli. Ezen kívül tárgyal arról is, hogy Bécsből is indít gépeket, továbbá növeli jelenlétét Pozsonyban is.

Kázmér Natasa, a Wizz Air szóvivője az MTI-nek elmondta: a légitársaság akár újabb bázist is létrehozna a pozsonyi reptéren, ám az erre vonatkozó felvetésükre a légikikötő üzemeltetője még nem válaszolt. A légitársaság már korábban döntött arról, hogy szeptembertől járatokat indít Pozsony és Róma között.

A SkyEurope részesedésének megszerzéséért versenyben van a Ryanair és az EasyJet is.

A Bloxham Stockbrokers egyik elemzője szerint azonban csak a Ryanair és a Wizz Air rendelkezik megfelelő kapacitásokkal, ahhoz, hogy megszerezzék a SkyEurope piaci részesedését. Ehhez azonban jó megállapodásokat kell kötniük - tette hozzá a Bloomberg jelentése szerint.

A Ryanair jelenleg Bécsből nem, Prágából pedig csak négy járatot indít. Ugyanakkor Pozsonyból 16 célállomás felé közlekedtet gépeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!