Külföld

2011.08.17. 14:56

A szlovénok 92 százaléka elégedetlen a kormányukkal

Az Eurobarométer legfrissebb felmérése szerint az Európai Unióhoz tartozó országok közül leginkább a szlovénok elégedetlenek a saját kormányukkal.

MTI

A felmérésből kiderült: a szlovénok nem kevesebb mint 92 százaléka véli úgy, hogy kormányuk politikája nem eléggé hatékony a gazdasági-pénzügyi válság elleni küzdelemben - olvasható a B92 belgrádi hírügynökség jelentésében.

Az uniós országok között a szlovénok ezzel, a saját kormányukat súlyosan elmarasztaló véleményükkel még a görögöket is megelőzték, akik így a második helyre szorultak.

Az igazság azonban az, hogy más uniós tagállamok polgárai is elég kritikusan vélekednek kormányaik gazdaságpolitikai teljesítményéről, mivel az "uniós átlag" e tekintetben 57 százalék.

Az EU állampolgárainak átlag 43 százaléka vélekedik úgy, hogy a válság elérte mélypontját,és ennél  rosszabb már nem jöhet. A szlovénok optimizmusa e tekintetben kisebb az átlagnál: 38 százalékuk véli úgy, hogy tetőzött a válság.

Az uniós polgárok többsége (48 százaléka) szerint a válsággal szorgalmasabb munkával és jobb képzéssel meg lehet birkózni, a megkérdezettek egy másik csoportja (34 százaléka) azt tartja, hogy a válság a köztartozások és az államháztartási deficit lefaragásával, a cégalapítások megkönnyítésével kezelhetőbb lenne.

A szlovén megkérdezettek nagyobb része - 45 százalékuk - viszont úgy véli, hogy a válságból a kivezető utat csakis a köztartozások és a deficit csökkentése jelentheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!