Külföld

2010.08.26. 08:28

A WikiLeaks CIA-dokumentumot tett közzé, államtitkok nélkül

Stockholm - A titkos CIA-jelentés elkészítői inkább gondolatébresztőnek szánták elemzésüket, amelyben azt taglalják, hogy milyen hatásai lehetnének annak, ha az Egyesült Államokról olyan kép alakulna ki, hogy "exportálja a terrorizmust", s ez mennyiben akadályozná Washington terrorellenes harcát.

MTI

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) úgynevezett Vörös Sejtje - egy elemzőcsoportja - által készített háromoldalas dokumentum olyan eseteket sorol fel, amelyekben amerikai állampolgárok terroristák szolgálatába szegődtek külföldön vagy szélsőségeseket támogattak.

A dokumentum megállapítja: ha az ilyen esetek miatt olyan kép alakulna az Egyesült Államokról, hogy "exportálja a terrorizmust", a külföldi partnerországok kevesebb hajlandóságot mutatnának az együttműködésre Washingtonnal a terrorizmus elleni harcban, kiváltképpen az "igazságügyi eljárást mellőző" esetekben, vagyis amelyekben a gyanúsítottak elfogásáról, átadásáról és más országokban történő kihallgatásáról van szó. Másrészt olyan ellenszolgáltatásokat kérhetnek - állampolgárok vagy államtitkok kiszolgáltatását -, amelyek esetleg sértik az Egyesült Államok szuverenitását.

George Little, a CIA szóvivője nem tulajdonított nagy fontosságot a Wikileaks által közzétett dokumentumnak, mondván, a Vörös Sejt elemzői azt a feladatot kapták, hogy vessenek fel hipotetikus eseteket, és ismertessenek az általános gondolkodásmódtól eltérő nézeteket. Little szerint az ilyen elemző anyagok csupán gondolatébresztőnek alkalmasak.

A Wikileaks alapítója, a 39 éves ausztrál Julian Assange augusztus 14-én Stockholmban bejelentette, hogy nemsokára 15 ezer újabb titkos iratot tesznek közzé a szervezet honlapján az afganisztáni háborúval kapcsolatban. A weboldalon először július 23-án jelent meg egy 77 ezer dokumentumból álló csomag, amely ellen a Pentagon erőteljesen tiltakozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!