Külföld

2009.09.27. 14:37

Afganisztánban hat NATO-katona halt meg

Hat NATO-katona - köztük három francia és két amerikai - halt meg a hét végén összecsapásokban vagy balesetben Afganisztánban - jelentették be vasárnap az érintett országok hatóságai.

Kiss Nikolett

A francia elnöki hivatal és a vezérkar szerint három francia katona szombat éjjel vesztette életét a kelet-afganisztáni Kapisza tartományban.
A katonák éjszakai bevetésen vettek részt, de halálukat nem harci cselekmény, hanem baleset okozta. Egyiküket villám sújtotta agyon, ketten pedig egy megáradt folyóba fulladtak bele - közölte vasárnap Christophe Prazuck tengernagy.
Az újabb három halálesettel 33-ra emelkedett az Afganisztánban elesett francia katonák száma a küldetés 2001. decemberi kezdete óta. A NATO vezette nemzetközi erő (ISAF) kötelékében mintegy háromezer francia katona teljesít szolgálatot Kabulban, illetve Kapisza tartományban. A legsúlyosabb veszteséget 2008 augusztusában szenvedte el a francia kontingens, akkor tíz francia katonát öltek meg a tálibok egy rajtaütésben.
Egy augusztusi közvélemény-kutatás adatai szerint a franciák 64 százaléka ellenzi az afganisztáni szerepvállalást, s visszahívná a katonákat az ISAF-ból.
Egy amerikai katona szombaton belehalt egy házilagos készítésű pokolgép okozta sebesülésébe, egy honfitársa pedig ugyanaznap a déli országrészben, lázadók támadása után kirobbant tűzharcban vesztette életét.
A hatodik halálos áldozat egy brit katona, akinek életét vasárnap - szintén Dél-Afganisztánban - járőrözés közben oltotta ki egy házilagos készítésű robbanószerkezet.
Az idei messze a legtöbb veszteséget hozó év a nemzetközi erők számára Afganisztánba érzekésük óta: 2009-ben naponta átlagosan legalább egy NATO-katona életét vesztette az ázsiai országban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!