Külföld

2009.12.01. 21:05

Ahmadinezsád: nincs szükség több tárgyalásra nukleáris ügyben

Teherán - Az iráni elnök szerint nincs szükség tárgyalásokra a Nyugattal az ország vitatott nukleáris programjáról, mert a kérdés megoldódott.

MTI

"Az iráni nukleáris ügy megoldódott... nem fogunk többet tárgyalni róla. Nincs szükség tárgyalásokra" - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád kedden, egy televíziós műsorban, de nem magyarázta meg, hogy ezt miként érti. Az elnök azt állította, hogy az esetleges nemzetközi szankcióknak nem lesz hatása, és aki agressziót követ el Irán ellen, az meg fogja bánni.
   
Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke hétfőn még azt hangoztatta, hogy továbbra is lehetséges diplomáciai úton rendezni az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitákat.
   
A keddi beszéd előzménye, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) elítélte Teheránt, az iráni kormány pedig válaszul jóváhagyta tíz új urándúsító üzem létesítésének tervét. Vasárnap az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország figyelmeztetett, hogy fogytán az idő a kérdés rendezésére.
   
Ahmadinezsád szerint Iránt nem lehet elszigetelni. "Ez nevetséges, nekik ugyanúgy szükségük van ránk, mint nekünk rájuk" - mondta az elnök, aki úgy véli, hogy "pszichológiai háború" folyik Irán ellen. Közölte: nem blöff a tíz dúsító felépítése.
   
A szélsőséges kijelentéseiről nevezetes politikus az interjúban hibának nevezte, hogy az eddig mérséklő politikát folytató Oroszország szintén megszavazta Irán elítélését a NAÜ-ben. "Oroszország hibát követett el. Nem elemezte pontosan a világ aktuális helyzetét" - mondta.
   
Az orosz - és a kínai - szavazat megnyitja az utat az előtt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb büntető intézkedéseket hozzon Irán ellen. Ezek között lehet a finomított üzemanyagok bevitelének tilalma. Ahmedinezsád erről azt mondta, hogy országában "egy hét alatt megoldhatják a benzin gyártását". "Irán páratlan ország... senki sem tudja elszigetelni" - állította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!