Külföld

2010.04.03. 11:05

Ahmadinezsád szerint a nyugati nyomás csak elszántabbá teszi Iránt

Teherán - A nemzetközi nyomás csak tovább erősíti Irán elszántságát atomprogramja folytatására - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szombaton a délkelet-iráni Szirjánban elmondott beszédében.

MTI

Ahmadinezsád szerint az amerikai nyomás visszaütött, és Washingtont még elszigeteltebbé tette a világ szemében.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön azt mondta, hogy az iráni atomprogramról Teheránnal tárgyaló hat nagyhatalom új, súlyos szankciókat tartalmazó csomagot dolgoz ki a következő hetekben, amiért Irán nem hajlandó lemondani az urándúsításról.

Kína nem erősítette meg azokat az amerikai jelentéseket, amelyek szerint feladta volna ellenkezését az esetleges újabb ENSZ-szankciókkal szemben. Pekingnek vétójoga van az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és támogatása kulcsfontosságú az új ENSZ-határozat elfogadásához.

Az iráni elnök beszédében azzal vádolta Izrael, hogy "ürügyeket keres a Gázai övezet támadására". Ahmadinezsád szerint ugyanakkor a Hamász radikális palesztin szervezet által ellenőrzött terület elleni megtorló - "újabb kalandor" - akciók "csak (Izrael) saját biztos halálát hozzák közelebb".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!