Külföld

2009.09.22. 08:30

Ahmadinezsád: távozzanak a külföldi csapatok Irán térségéből!

Teherán - Távozásra szólította föl az Irakban és Afganisztánban állomásozó külföldi csapatokat kedden Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

MTI

"Azt tanácsolom, térjenek vissza a hazájukba, és fordítsák a tetemes katonai kiadásokat saját népük gondjainak megoldására. Ezzel jobban járnak" - mondta az államfő a fegyveres erők szokásos éves felvonulásán Teheránban. A felvonulást mindig az 1980-88 közötti iraki-iráni háború kitörésének évfordulóján tartják meg. 

"Amint azt Irakban és Afganisztánban látták, a térség népei ellenzik a külföldiek jelenlétét" - folytatta, és képtelenségnek nevezte, hogy "a külföldi hatalmak hosszú távon (katonai) támaszpontokat tartsanak fenn a térségben".

Ahmadinezsád egyúttal kijelentette: "Egyetlen hatalom sem merészel arra gondolni, hogy megtámadja Iránt. Fegyveres erőink a világon bárhol levágják bárkinek a kezét, még mielőtt meghúzná a ravaszt, és kilőne Iránra akárcsak egy golyót is" - fogalmazott, hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az iráni katonai kapacitás kizárólag védelmi jellegű.

Éppen előző nap jelentette ki Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes, hogy hazája nem mondott le az iráni atomprogramra adandó katonai válasz lehetőségéről. Izrael nem ad hitelt azoknak a teheráni állításoknak, amelyek szerint az iráni atomprogram kizárólag békés célú. Ajalon hangsúlyozta: a zsidó állam nem tűri, hogy a vele szemben nyíltan ellenséges iszlám köztársaság atomfegyverre tegyen szert.

Egyvolt magas rangú izraeli védelmi illetékes a múlt héten azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy Izrael támadást intéz az iráni atomlétesítmények ellen, ha a nagyhatalmak az év végéig nem állapodnak meg olyan szankciókról, amelyek megkötik Irán kezét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!