Külföld

2009.08.13. 10:26

Állambiztonsági kérdéssé válhat a székelyföldi magyar-roma konfliktus

Bukarest - Állambiztonsági kérdéssé válhat Romániában a székelyföldi magyar-roma konfliktus, miután több roma jogvédő szervezet kérte, hogy karhatalmi felügyelet alatt biztosítsák a Hargita megyei romák visszatérését otthonaikba - adta hírül csütörtökön az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

MTI

A roma szervezetek a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó román Legfelső Védelmi Tanácshoz (CSAT) fordultak ezzel a megkereséssel. A dokumentumot elküldték Traian Basescu államfőhöz, aki a CSAT elnöke, valamint a parlament két házának elnökeihez is.

Azt állítják, hogy a Hargita megyei Csíkszentmártonban és Csíkszentkirályon kirobbant roma-magyar konfliktusok után a magyar lakosság 170 cigányt - köztük nőket és gyerekeket -  üldözött el otthonából. A magyar többségű helyi önkormányzatok vezetői többször is cáfolták ezt.

Csíkszentmártonban és Csíkszentkirályon május és június folyamán fajultak tettlegességig a roma és magyar közösség közti konfliktusok. A jogvédők azt szeretnék elérni, hogy a CSAT foglaljon állást, és nyilvánosan ítélje el "az etnikai alapú diszkriminációt". Az elüldözöttek számára "a nemzetközi jogrendnek megfelelően menekülttáborok létesítését is kérik, amelyek működtetését ENSZ emberjogi illetékesei szavatolják".

A roma érdekvédelmi szervezetek szerint azért van szükség gyors beavatkozásra, mert szerintük érezhetően nő a feszültség a régióban, és hasonló konfliktusokra kerülhet sor Csíksomlyón, Csíkmadarason, Szentsimonban és Kászonújfaluban is.

Az indítvánnyal kapcsolatban Eckstein-Kovács Péter, a román államfő kisebbségi tanácsadója a lapnak úgy vélte, hogy a roma jogvédők lépése eltúlzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!