Külföld

2012.02.02. 19:19

Állami költségen szállították haza Sarkozy megbetegedett fiát Ukrajnából?

Nem egészen három hónappal a francia elnökválasztás előtt polémiát váltott ki Franciaországban, hogy állami különgépen szállították haza múlt héten Nicolas Sarkozy francia államfő legidősebb fiát Ukrajnából, ahol ételmérgezéssel kórházba került.

MTI

A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap értesülése szerint a 26 éves Pierre Sarkozy - művésznevén DJ Mosey - hip-hop producer Odessza egyik éjszakai klubjában lépett volna fel január 24-én, amikor hirtelen megbetegedett és kórházba került.

A jól értesült szatirikus lap szerint az elnök fiát a francia légierő egyik Falcon 50-es típusú gépén vitték haza, amely kizárólag az államfőt és a kormánytagokat szállíthatja, s kivételes esetekben egészségügyi evakuálásra is igénybe vehető. A különgép január 25-én reggel 10 órakor szállt fel a Párizs közeli Villacoublay katonai repülőtérről és három órával később landolt a dél-ukrajnai üdülővárosban, majd egy óra múlva már indult is vissza Pierre Sarkozyvel a fedélzetén.

Az elnöki hivatal a lap megkeresésére azt közölte, hogy Nicolas Sarkozy "saját pénzéből fedezte (a hazaszállítás) 7632 eurós költségét". A lap a védelmi minisztérium hivatalos adataira hivatkozva viszont úgy tudja, hogy a Falon egyórás repülési költsége 5600 euró. Vagyis a hét órás út közel 40 ezer euróba került. Ha ebből levonjuk az elnök által átutalt összeget, akkor 32 ezer euró az államot terheli - hangsúlyozta a lap.

A Le Canard Enchainé egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami flotta a pártatlanság elve alapján működik, s így nem jelenthet konkurenciát a magánszektor számára, kivéve ha a közérdek megkívánja. "A Sarkozy-fiú bélzavara pedig elvileg nem tartozik a közérdek kategóriájába" - ironizált a lap, hozzátéve, hogy remélhetőleg az elnök fiának kiváló kiegészítő biztosítása van, amely visszatéri az összeg fennmaradó részét.

A odesszai polgármesteri hivatal szóvivője szerint a francia elnök fia csak rosszul lett, s "az élete soha nem volt veszélyben". DJ Mosey mindenesetre teljesen felépült és már újra turnézik. Legközelebb szombaton az olaszországi Viterbóban lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!