Külföld

2009.06.15. 15:13

Amerikai sajtó: az iráni elnökválasztás nem volt szabad

Washington - Sem szabad, sem tisztességes nem volt az iráni elnökválasztás - írta hétfői kommentárjában a The Washington Post, amely szerint a vitatott eredményű szavazás az iráni nép elégedetlenségét mutatja.

MTI

A liberális amerikai napilap szerint az iráni hatalom legfelsőbb körein kívül senki nem tudhatja, valójában ki nyerte az elnökválasztást. Elképzelhető, hogy Mahmúd Ahmadinezsád szerezte meg a voksok többségét, ahogy a jelenlegi elnök állítja, de az is lehetséges, amit az ellenzék mond, hogy a kihirdetett eredmény csaláson alapul.

Egy bizonyos: ez nem volt sem szabad, sem tisztességes választás. A rezsim önkényesen kijelölte, mely jelöltek indulhatnak; újságokat, weboldalak és televíziókat hallgattatott el, az sms-küldést meggátolta, a bírálókat börtönbe záratta. Egy ilyen hatalom nem várhatja, hogy tiszteletben tartsák az általa kihirdetett választási eredményt.

Most már cáfolhatatlan tény, hogy nagyon sok iráni elutasítja Ahmadinezsádot és politikáját. A választás megmutatta, hogy Iránon belül jelentős elégedetlenség halmozódott fel az ország jelenlegi gazdasági, valamint kül- és szociális politikájával szemben.

A The New York Times úgy fogalmazott, hogy az iráni elnökválasztás nem volt valódi választás, így szabad sem. Iránban nincs átláthatóság és elszámoltathatóság, ezért talán soha nem lesz ismert a szavazás eredménye. A kormányzat a szokásosnál is gengszterszerűbb magatartása mindenesetre arra utal, hogy valószínűleg csalás történt. Ha, mint Ahmadinezsád állítja, "valódi és szabad" lett volna a választás, akkor az eredményt elfogadnák a szavazók, és nem lenne szükség ilyen fokú elnyomásra. A liberális lap szerint Ahmadinezsád elnök négy évi bukott gazdaságpolitikája és a Nyugattal való szakadatlan összeütközései után az irániak változásra vágynak.

A konzervatív The Wall Street Journal szerint egyértelmű, hogy csalás történt. Ezt azonban megdöbbentően szemtelenül hajtották végre; a választási hatóságok például az urnazárás után szinte azonnal kihirdették Ahmadinezsád győzelmét, mintha percek alatt össze lehetett volna számolni a több tízmillió szavazatot. A korábbi választásokon nem volt azonnali eredmény, és regionális eltérések mutatkoztak a beérkezett eredmények között.

Az újság szerint a legfőbb vallási és politikai vezető, Hamenei ajatollah a jelenlegi elnök mellé állt; az iráni keményvonalasoknak nyilvánvalóan nincs szükségük egy olyan Gorbacsov típusú vezetőre, aki a rendszer megreformálásának szándékával kerül hatalomra.

Az ellenzéki jelölt, Mir Hoszein Muszavi a társadalom elégedetlenségére épített, és sok nyugati megfigyelő valódi demokráciának hitte annak illúzióját. Az ellenzék tiltakozása, az utcai zavargások talán történelmi pillanat esélyét hordozzák, de a hatalom erőszakos fellépésével már világossá tette, hogy ez kizárt - állapította meg a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!