Külföld

2009.06.16. 11:38

Áram Európának afrikai naperőművekből

München - Német nagyvállalatok hatalmas teljesítményű és környezetbarát naperőműveket terveznek építeni Észak-Afrikában. A 400 milliárd eurós beruházással az európai áramigény 15 százalékát lehetne fedezni, írta keddi számában a Süddeutsche Zeitung (SZ).

MTI

A müncheni lap szerint húsz cég július közepén megalapítja a vállalkozást elindító konzorciumot és az első afrikai telepeken tíz év múlva elindul az áramtermelés. A projektet a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Münchener Rück vezeti. "Két-három éven belül konkrét tervekkel kívánunk előállni" - nyilatkozott Torsten Jeworrek, a társaság igazgatótanácsi tagja.

A konzorcium alakuló ülését július 13-án tartják. A résztvevő cégek listáját nem hozták nyilvánosságra, az SZ azonban úgy értesült, hogy csatlakozik egyebek között a Siemens erőműgyártó cége, az energiaszolgáltató RWE és a Deutsche Bank. A müncheni találkozón ott lesznek több minisztérium és a fenntartható fejlődés ügyét az elsők között felkaroló, 1968-ban alapított Római Klub képviselői is.

Az üzletemberek, politikusok és tudósok összefogásával induló fejlesztési programból a lap szerint minden idők egyik legnagyobb szabású klímabarát energetikai vállalkozása nőhet ki, és idővel nemzetközivé lehet a projekt. "Az olasz- és spanyolországi lehetőségeket illetően nagyon optimisták vagyunk, és Észak-Afrikából is számos pozitív jelzés érkezett" - mondta Torsten Jeworrek, aki ugyanakkor francia közreműködésre nemigen számít: "A franciák még mindig az atomenergiára koncentrálnak" - mondta.

A konzorcium célja, hogy az észak-afrikai sivatagokra tűző napsugarakkal Európa villamosáram-igényének 15 százalékát fedezzék.

Spanyolországban és a kaliforniai Mojave-sivatagban már működnek a német tervekben szereplőhöz hasonló erőművek. Ezek nem hagyományos napelemekkel, napkollektorokkal működnek. A Nap energiáját tükrökkel egy központba terelik, ahol speciális folyadékot forrósítanak fel a sugarakkal, így vízgőzt állítanak elő, ezt pedig áramtermelő turbinák meghajtására használják.

A ritkásan lakott és az Egyenlítőhöz viszonylag közeli észak-afrikai térség ideális terep, egyelőre azonban nincsen teljesen kidolgozott megoldás a megtermelt áram tárolására és elszállítására a hatalmas távolságra fekvő Európába - írta keddi számában az SZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!