Külföld

2009.08.19. 11:22

Arcátültetést hajtottak végre Spanyolországban

Valencia - Arcátültetést hajtottak végre Spanyolországban, a valenciai La Fe Kórházban szerdára virradóra befejeződött műtét az első ilyen jellegű orvosi beavatkozás volt az ibériai országban, a világon pedig ez volt a nyolcadik arcátültetés.

MTI

Franciaországban eddig négy, az Egyesült Államokban kettő, Kínában pedig egy arcátültetést hajtottak végre.
    
Bár hivatalosan nem hozták nyilvánosságra a páciens kilétét, annyit lehet tudni, egy 42 éves férfiról van szó, aki súlyos arcsérülést szenvedett - írta a Levante-EMV című napilap.
    
A műtétet végző Pedro Cavadas sebész 2006-ban ugyanebben a kórházban a világon elsőként végzett alkar- és kézátültetést egy kolumbiai nőnél.
   
A mostani műtétet kedd este kezdték el: először "levették" a donor arcát, aztán következett az arcnak a sérült férfire történő átoperálása. Az orvos elmondta, az arcátültetés aprólékos sebészi beavatkozás, mert az arc összes idegét, az artériákat és a vénákat, sőt a nyálvezetékeket is helyre kell állítani.
    
Az arcátültetés során egy elhunyt személy arcának lágy szöveteit operálják le, és ültetik át a célszemélyre, de csak olyanok számára engedélyezik a műtétet, akik súlyos arcelváltozást szenvedtek égés, sérülés vagy tumor következtében, ami az esztétikai problémákon kívül gátolja a normális életvitelt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!