Külföld

2012.04.13. 10:25

Átalakítja részvényesi struktúráját a Google

A Google két alapítója, Larry Page és Sergej Brin új részvényesi struktúra kialakításával biztosítja irányító befolyásának megőrzését az internetes órásvállalat felett.

MTI/APA/dpa/AP

A Google Inc. minden egyes meglévő részvény mellé egy újat bocsát ki, gyakorlatilag megfelezve ezzel részvényei értékét. Az újonnan kibocsátandó részvények nem rendelkeznek majd szavazati joggal. A Google ezekkel a "C" osztályú részvényekkel finanszírozza majd jövőbeni részvénycserés akvizícióit, valamint a "C" osztályú részvényekkel történik majd az alkalmazottak részvényjuttatásos javadalmazása is.

A két alapító szerint a részvényesi struktúra átalakítása nélkül a Google jelenlegi vezetése idővel elveszítené irányítását a cég felett. A Google 2004-es tőzsdei bevezetése óta az alapítók több alkalommal is hangsúlyozták annak szükségességét, hogy a vállalat vezetése el legyen szigetelve a rövid távú piaci nyomástól.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy az alapítók távlati elképzeléseinek megvalósítása szolgálja leginkább a vállalat érdekeit" - fogalmaz Larry Page és Sergej Brin részvényesekhez intézett levele.

A részvénytőke felhígítását a Google igazgatótanácsa már elfogadta, de arra még a vállalat június 21-i közgyűlésének is áldását kell adnia.

"Tekintettel arra, hogy Larry, Sergej és Eric szavazati többséggel rendelkezik, a javaslat minden bizonnyal el lesz fogadva" - mondta David Drummond, a Google jogi vezetője. Eric Schmidt a Google vezérigazgatója, az igazgatótanács elnöke részvényjuttatásos javadalmazás keretében tett szert jelentős pakettre.

A Google Inc. az első negyedévet 2,89 milliárd dollár, részvényenként 8,75 dollár nettó nyereséggel zárta, 61 százalékkal magasabbal a 2011 első negyedévi 1,8 milliárd, részvényenként 5,51 dollárnál. Egyszeri tételek leszámításával részvényenként 10,08 dollár nyereséget ért el a Google, magasabbat a FactSet által megkérdezett szakértők 9,66 dolláros előrejelzésénél.

A Google első negyedévi bevétele 10,65 milliárd dollár volt, 24 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 8,58 milliárd dollárnál. A reklámjutalékok leszámításával az első negyedévi bevétel 8,14 milliárd dollár lett, szemben a 8,09 milliárd dolláros elemzői várakozással.

A Google bevételének oroszlánrésze az internetes kereső szolgáltatáshoz kapcsolt hirdetésekből származik, és ezen a területen piacvezetőnek számít. Legnagyobb konkurense a Microsoft Bing keresőmotorja, valamint a Yahoo! internetes "őskövület". Az utóbbi időkben azonban a Facebook is egyre nagyobb szeletet hasított ki magának a fizetett hirdetések piacából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!