Külföld

2009.07.27. 07:04

Atomfegyverkezés: Észak-Korea nyitott a párbeszédre

Szöul - Észak-Korea nyitottságát hangoztatta a párbeszéd felújítására nukleáris kérdésekről, hogy csökkentse a feszültséget atomfegyverkezési programja körül.

MTI

A phenjani külügyminisztérium hétfői nyilatkozata a jelek szerint az Egyesült Államokkal való közvetlen tárgyalásokra utalhat, de konkrétan nem nevezi meg azokat. 

A közlemény szerint Észak-Korea nem fogja felújítani a hatoldalú tárgyalásokat a nukleáris kérdéskörről, de - mint a nyilatkozatban hozzáfűzik - "van egy speciális és fenntartott formája a párbeszédnek, amely megfelelne a jelenlegi helyzetnek". 
    
Sin Sun Ho, Észak-Korea ENSZ-nagykövete pénteken azt sugalmazta, hogy országa érdekelt a Washingtonnal való közvetlen tárgyalásokban. 

A legnagyobb észak-koreai újság, a Rodong Sinmun (Munkásújság) vasárnap azt írta, hogy három nappal ezelőtt a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek thaiföldi tanácskozásán az észak-koreai küldöttség vezetője a nukleáris vitáról kijelentette, hogy az kizárólag Washingtonra és Phenjanra tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!