Külföld

2009.06.16. 07:27

Az alkohol gyorsan megváltoztatja az agyműködést

Washington - Egy vizsgálat szerint az alkohol gyorsan megváltoztatja az agyműködést.

MTI

A tudomány nevében nyolc férfi és hét nő szűrcsölt alkoholt szívószállal, miközben mágneses képalkotó berendezésben feküdtek, német kutatók pedig az agyukban lezajlott változásokat követték nyomon.
    
Mindössze 6 perc alatt a vizsgálati alanyok fejébe szállt az ital, amely 0,5-0,6 ezrelékes véralkoholszintet okozott. Az agysejtek működése ettől kezdve megváltozott - írta a Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism című szakfolyóirat hétfői számában megjelent beszámoló alapján a LiveScience tudományos portál (www.livescience.com). Ehhez hasonló vizsgálatot korábban csak állatokon végeztek.
    
Az agy energiaforrásként a szokásos glükóz helyett az alkohol lebontásából származó cukrot kezdte felhasználni - fejtette ki Armin Biller, a Heidelbergi Egyetemi Kórház kutatója, a tanulmány egyik szerzője.
    
Néhány anyag, így az agysejteket védő kreatin koncentrációja csökkent, ahogy az alkohol koncentrációja emelkedett a vérben. 

Ez vélhetően azt jelzi, hogy az alkohol változásokat idéz elő a sejtmembrán összetételében is - magyarázta Biller. Annak megállapításához, hogy ezek közül mely hatások hosszabb távúak, további vizsgálatok szükségesek.
    
A következő napi kontrollteszt azt mutatta, hogy az agyi anyagcsere eltolódása közepes mennyiségű alkoholfogyasztás után, egészséges embereknél teljesen visszafordítható - mutatott rá Biller. 

A kutatók mindazonáltal feltételezik, hogy az agy regenerálódási képessége az alkoholos hatás után csökken vagy akár el is tűnhet, ha a bevitt alkohol mennyisége növekszik. 

Biller szerint a vizsgálatukban tapasztalt akut hatások alapjául szolgálhatnak olyan állandósult, visszafordíthatatlan agyi elváltozásoknak, amelyek alkoholisták esetében ismertek.

Címkék#alkohol#agy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!