Külföld

2009.06.10. 15:56

Az atomrobbantás rossz - Megbüntetik Észak-Koreát

New York - Hét kulcsfontosságú ország diplomatái megállapodtak szerdán az ENSZ-ben, hogy újabb szankciókkal büntetik meg Észak-Koreát a tiltott atomkísérlet végrehajtása miatt.

MTI

A Biztonsági Tanács öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína) valamint az atomrobbantással közvetlenül érintett Japán és Dél-Korea kéthetes, zárt ajtók mögött lebonyolított egyeztetés után jutott arra a döntésre, hogy további területekre kell kiterjeszteni a korábbi, nem eléggé hatékony szankciókat. A tervezet szövege egyelőre nem nyilvános.

Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy tovább szigorítják a fegyverszállítási embargót, még inkább korlátozzák Phenjan külföldi pénzügyi műveleteit, és felhatalmazást adnak az Észak-Koreába tartó vagy onnan távozó hajók átkutatására a nyílt tengeren. A brit hírügynökség szerint viszont a hajók ellenőrzése csak ajánlott, és nem lesz kötelező. A tervezetet még szerdán a BT zárt ülése elé terjesztik, és esetleg a szavazást is meg lehet tartani róla már pénteken.

Észak-Korea május 25-én annak ellenére hajtott végre egy kísérleti nukleáris robbantást, hogy egy 2006-os BT-határozat eltiltotta ettől. A kiszivárogtatás szerint az új határozat ismét megtiltaná az ilyen robbantásokat, és a ballisztikus rakéták tesztelését is. Orosz és dél-koreai források szerint Phenjan megint arra készül, hogy ilyen rakétát próbáljon ki. A  Mindzsu Dzsoszon észak-koreai állami napilapban kedden fenyegető cikk jelent meg arról, hogy  "könyörtelenül megtorolják", ha valaki "akár a legkisebb mértékben is" megsérti az ország méltóságát és szuverenitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!