Külföld

2011.04.28. 12:54

Az autizmus egyszerű, korai szűrését javasolják amerikai kutatók

Chicago - Egy ötperces szűrővizsgálat segíthet megállapítani az autizmus kockázatát 12 hónapos csecsemőknél - közölték megállapításaikat csütörtökön amerikai kutatók.

MTI

A Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány az első, amely ilyen korai életkorban javasol hatékony szűrést a zavarra, amely minden 110. gyereket érint az Egyesült Államokban, köztük négyszer több fiút, mint lányt.
   
Az autizmus összetett, spektrumjellegű rendellenesség, amelyet általában a korai gyerekkorban diagnosztizálnak. Az érintettek kommunikációjában, ezáltal kapcsolataikban adódnak zavarok, amelyek az egészen enyhe fokozattól a teljes kapcsolattartási képtelenségig terjedhetnek.
   
Az autizmust általában a gyerekek hároméves kora körül állapítják meg, az utóbbi időben megjelent tanulmányok azonban azt mutatják, hogy minél korábban diagnosztizálják, annál jobb eséllyel javítható az érintett gyerekek állapota, a korai terápia pozitívan befolyásolja a fejlődő agyat.
   
A mostani tanulmányba Karen Pierce, a San Diegó-i Kalifornia Egyetem kutatója munkatársaival 137 környékbeli gyerekorvost vont be, akik szisztematikusan szűrték a körzetükbe tartozó csecsemőket az egyéves korban esedékes vizsgálaton a kidolgozott kérdések segítségével.
   
A 10 ezernél több csecsemő közül az első szűrésen 184-nél gyanakodtak a rendellenességre. Őket az egyetemi központba küldték további vizsgálatokra, amelyeket félévente ismételtek meg a gyerekek 3 éves koráig. A követés alapján azt állapították meg, hogy az elsődlegesen kiszűrt gyerekek 75 százalékánál adódott valamilyen probléma: 32-en kapták meg végül az autizmus diagnózisát, 56 gyereknél a nyelvi készségek késését állapították meg, kilencnél fejlődési elmaradást és 36 gyereknél egyéb problémát azonosítottak.
   
A felmérésben a szülőknek feltett kérdések között olyanok voltak, hogy játék közben felnéz-e a csecsemő rájuk, ellenőrizve, hogy figyelik, illetve mosolyog-e rájuk a baba, miközben rájuk néz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!