Külföld

2009.11.27. 22:08

Az elmebetegségek génjét fedezték fel skót kutatók

London - Skót kutatók egy olyan gént azonosítottak, amely segítségével megmagyarázhatók az elmebetegségek kialakulásának okai.

MTI

Az ABCA13 jelű gén részlegesen inaktív olyan pácienseknél, akik a skizofrénia, a bipoláris zavar (mániás depresszió), vagy a depresszió súlyos formáiban szenvednek - olvasható a BBC (http://www.bbc.co.uk) hírei között.
   
Az Edinburgh-i Egyetem tudósai által irányított kutatócsoport öt év alatt 2000 skót pszichiátriai beteget vont be a genetikai vizsgálatba, az eredményeket 2000 egészséges személy adataival vetették egybe. Mint a vizsgálat kimutatta, a pszichiátriai kórképekben szenvedő betegeknél sokkal gyakrabban észlelték az ABCA13 jelű gén meghibásodását, mint a kontrolcsoportban.
   
A kutatók feltételezése szerint a gén befolyásolja, hogy az agysejtek miként hasznosítják a lipidmolekulákat (zsírmolekulákat).
   
Douglas Blackword, az Edinburg-i Egyetem professzora szerint a kutatás révén nagy előrelépés történt a leggyakoribb mentális betegségek okainak feltárásában. A felfedezés új gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé.
   
A kutatás eredményei az American Journal of Human Genetics című szaklapban láttak napvilágot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!