Külföld

2009.07.13. 11:55

Az ENSZ az elmúlt évek legnagyobb menekültügyi műveletére készül Pakisztánban

Iszlámábád - Hétfőtől visszatérhet otthonába kétmillió ember, aki a pakisztáni Szvat-völgyben megbúvó tálib lázadók ellen indított katonai offenzíva miatt menekült el, miután a hadsereg július 1-jén elfoglalta Sáh Dzeri várost, a tálibok utolsó menedékét is. Az ENSZ menekültügyi képviselete összesen 230 millió dollárral készül a humanitárius válság megelőzésére.

MTI

Az otthontalanná vált emberek a harcok kezdete óta családtagoknál vagy a húsznál több sátortábor valamelyikében húzták meg magukat.

A pakisztáni biztonsági erők április 26-án három északnyugati körzetben (Alsó-Dirben, Bunerben és Szvatban) indítottak offenzívát, hogy visszaszorítsák az előretörő tálibokat, akik márciusban már mintegy száz kilométerre megközelítették a fővárost, Iszlámábádot.

Jogvédők szerint a harcok során a tálibok gyakran emberi pajzsnak használták a civileket. Aknákat telepítettek a falvak körül, nehogy a lakosok elmeneküljenek, így a lázadók megbújhattak a civilekkel zsúfolt területeken. A Szvat-völgyi harcok elől menekülő lakosok beszámolói szerint a pakisztáni hadsereg taktikája is számos civil áldozatot szedett a városokban és a falvakban.

Május 19-én Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a washingtoni Fehér Házban újságíróknak elmondta: 100 millió dollárból humanitárius segélyt küldenek az otthontalanná vált menekülteknek. Az ENSZ menekültügyi képviselete összesen 230 millió dollár segélyt kapott az elmúlt évek legnagyobb és legösszetettebb menekültügyi műveletében a humanitárius válság megelőzésére.

A hazatelepülés önkéntes, körülbelül 380 ezer menekült már vissza is tért otthonába, a Szvat-völgybe és az attól délre fekvő Buner körzetbe. A hadsereg ellenőrzése alatt tartja a főbb közlekedési útvonalakat, és a térségben marad, hogy megakadályozza a tálibok visszatérését. Egyes területeken továbbra is mindennaposak az összecsapások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!