Külföld

2012.07.14. 11:59

Az olimpia idejére átvette a légierő a londoni légtér ellenőrzését

London - Átvette szombaton London és egész Délkelet-Anglia légtérforgalmának ellenőrzését a brit királyi légierő (RAF), amelynek - miniszterelnöki parancs esetén - joga lesz megsemmisíteni olyan azonosítatlan repülőgépeket, amelyek a hadsereg és az elhárító szakszolgálatok megítélése szerint a két hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékok biztonságát fenyegetik.

MTI

Stuart Atha tábornok, az egy hónapig tartó légtérellenőrző művelet parancsnoka az RAF észak-londoni támaszpontján tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a légierő "készen áll halálos erő" bevetésére, ha a kidolgozott forgatókönyvek közül a legrosszabb következnék be.

A művelet központja a londoni Northolt támaszpont, ahová Typhoon harci repülőgépeket és Sea King katonai helikoptereket telepítettek az olimpiai játékok idejére.

A légtérkorlátozás 30 mérföldes - 48 kilométeres - átmérőjű térségre terjed ki.

A légierő által nyilvánosságra hozott akcióterv többlépcsős. A gyanúsnak talált repülőgép pilótáját először rádión arra szólítják fel, hogy a gép szárnyainak megbillentésével jelezze, ha vette a figyelmeztetést, és kövesse az elfogására felszállt harci repülőgépeket a Londontól kifelé vezető útvonalon.

Ha a gép erre nem reagál, akkor világítórakétákkal és lézerjelzéssel próbálják jelezni számára, hogy lépjen kapcsolatba a légierővel.

Ha továbbra sem érkezik semmilyen válasz, akkor a hadvezetés eldönti, hogy a gépet fenyegetésnek tekinti-e az olimpia biztonságára, és ha igen, akkor tájékoztatják David Cameron miniszterelnököt a kialakult helyzetről. A gyanús repülőgép esetleges lelövésére egyedül Cameron adhat parancsot az elé tárt adatok alapján.

A biztonsági műveletbe szombattól bekapcsolódott a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopterhordozó is, amely az olimpia idejére a kelet-londoni Greenwichben horgonyzott le a Temzén.

Az Ocean fedélzetéről Puma és Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását, és a hajón egy tengerészgyalogos egység is készenlétben áll.

Mindemellett a brit hadvezetés hat helyszínre légvédelmi rakétaütegeket is telepített London belterületén, a fő olimpiai létesítmények - köztük az új olimpiai stadion és az olimpiai falu - helyszíne, a kelet-londoni Stratford városrész környékére.

A biztonsági műveletben két hadosztálynyi - összesen 17 ezer - brit katona vesz részt. Ez csaknem a kétszerese az Afganisztánban harcoló brit kontingens létszámának.

Az olimpia biztonságára ügyelő alakulatot szinte az utolsó pillanatban kellett 3500 katonával kiegészíteni, miután a játékok biztonsági őrizetével megbízott, G4S nevű magáncég a minap közölte, hogy kiképzési nehézségek miatt nem tudja időben kiállítani a szerződésben foglalt tízezer biztonsági őrt, jóllehet a vállalat erre 280 millió fontot (több mint 100 milliárd forintot) kapott az olimpiai költségvetésből.

A G4S vezérigazgatója, Nick Buckles szombaton közölte: a cég a szerződés hiányos teljesítése miatt akár 50 millió fontot is veszíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!