Külföld

2009.05.30. 08:23

Ballisztikus rakétát készít elő Észak-Korea?

Napló - Nyugalomra intette a nemzetközi közösséget egy magas rangú kínai katonai vezető szombaton Észak-Korea nukleáris tevékenységével kapcsolatban.

Szausev Xénia

Ma Hsziao-tien (Ma Xiaotian) altábornagy a Szingapúrban rendezett regionális biztonsági értekezleten hangsúlyozta: a Koreai-félszigetnek abba az irányba kell elmozdulnia, hogy atomfegyvermentes övezet legyen. Kifejezte abbéli reményét azonban, hogy az érintett felek megőrzik hidegvérüket, és mértéktartóan kezelik a kérdést.
    
Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elítélt hétfői kísérleti atomrobbantása óta - dél-koreai közlés szerint - fellőtt hat rövid hatótávolságú rakétát. Phenjan szerdán támadással fenyegette meg Dél-Koreát, mert ez utóbbi csatlakozott a tömegpusztító fegyverek terjedését meggátló kezdeményezéshez.
A térségbeli nagyhatalmak most Észak-Korea következő lépését várják. Dél-Koreában fokozták a készültséget, mert úgy vélik, hogy Phenjan hagyományos fegyvereket bevetve provokatív lépésekre szánhatja el magát a két országot elválasztó demarkációs vonal mentén.

Nem sokkal a kínai tábornok felszólalása előtt Robert Gates amerikai védelmi miniszter a szingapúri értekezleten határozottan figyelmeztette Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris tevékenységével, hangsúlyozva: Washington kész cselekedni, ha Phenjan az Egyesült Államokat vagy ázsiai szövetségeseit fenyegeti.
"Nem fogadjuk el, hogy Észak-Korea atomfegyverrel rendelkezzen", és "nem fogunk ölbe tett kézzel ülni, amikor Észak-Korea olyan képességre tesz szert, hogy bármilyen ázsiai célpontot vagy bennünket képes elpusztítani" - mondta az amerikai miniszter, akinek ez volt a legélesebb hangvételű beszéde a hétfői nukleáris kísérlet óta.
    
Phenjan egy interkontinentális ballisztikus rakéta indítóállásba szállítását készíti elő - jelentette szombaton a Dong-a Ilbo című dél-koreai napilap egy meg nem nevezett washingtoni forrásra hivatkozva. A rakétát a fővároshoz közeli Szaneum fegyverzetkutató intézetből szállítják vonaton az ország keleti partján lévő indítóállásba műholdképek tanúsága szerint - közölte a forrás. A dél-koreai védelmi minisztérium egyelőre nem tudta megerősíteni az értesülést.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!