Külföld

2010.08.20. 14:02

Bénításért bénítás lehet a büntetés

Napló - Egy szaúd-arábiai bíróság egy verekedésért elítélt férfi szándékos megbénítását latolgatja büntetésként a "szemet szemért, fogat fogért" elv alapján - hozta nyilvánosságra a verekedésben megbénult áldozat testvére.

MTI

A Tabuk városbeli bíróság megkérdezett több kórházat, hogy elvégeznék-e a műtétet, a gerincvelő átvágását ugyanazon a helyen, ahol az illető egy verekedés közben hátba szúrta, és ezzel megbénította a másikat. Egy helyi kórház válasza szerint a beavatkozás elvégezhető ugyanazon a ponton, ahol a szúrás történt, de ehhez egy jobban felszerelt intézmény kell. Egy másik, rijádi kórház elutasította, hogy elvégezze a műtétet. 
Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet máris tiltakozott. Ez a büntetés ellentétes az emberi jogokkal, a kínzás tilalmáról elfogadott nemzetközi egyezménnyel és az orvosi etikával - írta pénteki közleményében.
A tettest eredetileg börtönbüntetésre ítélték a két évvel korábbi cselekedetéért. A "szemet szemért" elv alkalmazását az áldozat kérte. 
Szaúd-Arábiában bevett gyakorlat az elítéltek testi fenyítése. A korbácsolás egyes bűncselekmények esetében kötelező, máskor a bíró belátására van bízva. Ugyancsak alkalmazzák a megcsonkítást vagy a szemek kivájását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!