Külföld

2009.08.04. 09:17

Bill Clinton Észak-Koreába tart, hogy tárgyaljon két elítélt amerikai újságíró elengedéséről

Szöul - Útban van Észak-Koreába Bill Clinton volt amerikai elnök, hogy megpróbálja elérni a phenjani vezetésnél a sztálinista országban elítélt két amerikai újságíró szabadon engedését - jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

MTI

A hírszolgálat egy neve elhallgatását kérő magas rangú illetékest jelölt meg forrásként. Hivatalos helyről nem erősítették meg az értesülést.
    
Az amerikai-koreai Euna Lee-t és a kínai-amerikai Laura Linget, a kaliforniai Current TV munkatársait március közepén vették őrizetbe a kínai-észak-koreai határ közelében, a Tumen folyónál, ahol filmfelvételeket készítettek az észak-koreai határövezetről. A Current TV szerint nők csempészetéről forgattak anyagot.
    
Phenjan azt állítja, az újságírók illegálisan behatoltak Észak-Korea területére, és katonai objektumokat igyekeztek felderíteni. A két nőt júniusban 12 év kényszermunkára ítélték illegális határátlépés és "ellenséges tevékenység" címén.
    
Korábban felmerült, hogy esetleg Észak-Koreába utazna közvetíteni Al Gore volt amerikai alelnök, aki a Current TV egyik alapítója.
    
Amerikai tisztségviselők attól tartanak, hogy Phenjan fel akarja használni a két amerikai újságírót az észak-koreai nukleáris programról folyó nemzetközi vitában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!