Külföld

2011.05.04. 18:17

Bin Laden - CIA-főnök: a felhatalmazás a terroristavezér megölésére szólt

Az amerikai kommandósok az Oszama bin Laden megölésére szóló felhatalmazással indultak akcióba az al-Kaida terroristahálózat vezére ellen pakisztáni rejtekhelyén - közölte Leon Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója. Pakisztán visszautasította azokat a vádakat, hogy támogatta volna bin Ladent, s a világ összes titkosszolgálata - köztük az amerikai - kudarcának tartja, hogy a terrorista vezető egy pakisztáni katonai akadémia közelében lévő luxusvillában rejtőzködhetett.

MTI

Az Egyesült Államok már elismerte, hogy bin Laden fegyvertelen volt, amikor agyonlőtték a közép-európai idő szerint hétfőre virradóra végrehajtott rajtaütés során. Emiatt Washingtont olyan vádak érték, hogy megsértette a nemzetközi jogot. Bin Laden halálának pontos körülményei még nem ismertek, és még vitákat gerjeszthetnek, főleg a muzulmán világban.
   
Leon Panetta CIA-igazgató az amerikai NBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: "a felhatalmazás bin Laden megölésére szólt, és ezt egyértelművé tették. Nyilvánvalóan, ha felemelte volna a kezét, és megadta volna magát, nem lett volna fenyegető, akkor (a kommandósok) harcvezetési szabályzatuknak megfelelően elfogták volna. Ilyen lehetőség azonban egy pillanatra sem merült fel" - mondta a televíziónak Panetta arra a kérdésre, hogy Obama elnök bin Laden elfogására, megölésére avagy mindkettőre adott utasítást. Ellenkezőleg, "fenyegető mozdulatokat tett, amelyeket embereink egyértelműen veszélynek fogtak föl, és ezért lőttek" - tette hozzá.
   
A CIA-igazgató szerint a pakisztániak semmit sem tudtak a bevetésről - jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója. Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök szerdai párizsi látogatásán leszögezte: az, hogy bin Laden egy pakisztáni katonai akadémia közelében lévő luxusvillában rejtőzködhetett, a világon működő összes, köztük az amerikai titkosszolgálat kudarcáról tanúskodik, és nem egyedül Pakisztán szégyene. Gilani arra a kérdésre válaszolt, miként lehetséges, hogy az al-Kaida vezetője Iszlámábádtól nem messze éveken keresztül észrevétlenül bujkálhatott. Párizs nemrég - még a terroristavezér halála előtt - nyíltan megkérdőjelezte Pakisztánnak a terrorizmus felszámolását célzó küzdelemben és a bin Laden elleni hajtóvadászatban betöltött szerepét.
   
Pakisztán hívta fel az amerikai hírszerzés figyelmét arra az épületre, ahol amerikai kommandósok megtalálták és megölték Oszama bin Ladent - mondta szerdán a BBC rádiónak egy pakisztáni külügyi illetékes. Szalman Basir külügyi államtitkár kijelentette: a pakisztáni hírszerzés "alapvető szerepet" játszott az al-Kaida terrorhálózat vezérének felkutatásában. Pakisztán már 2009-ben jelezte, hogy az épületegyüttes a "lehetséges helyszínek" közé tartozhat.
   
A CIA-igazgató a PBS amerikai közszolgálati televíziónak szerdán kijelentette: sem Barack Obama elnök, sem ő nem látta, ahogy Oszama bin Ladent lelőtték. A hírszerzés langley-i központjából és a Fehér Házból csak a helikopterek leszállását követhették nyomon, s a kommandósok behatolását a bin Ladennek otthont adó házba. Az ezt követő 20-25 percben nem tudták, hogy mi történik egészen addig, amíg a bevetést Afganisztánból irányító William McRaven altengernagy, a különleges műveletek egyesített parancsnokságának vezetője meg nem hallotta azt, hogy Geronimót (vagyis bin Ladent) holtan azonosították.
   
Obama népszerűsége kilenc ponttal 56-ra nőtt az utóbbi hónapban, amihez feltehetőleg hozzájárul, hogy az erről szóló két felmérést hétfőn végezték el, miután az elnök bejelentette a bin Laden elleni sikeres akciót. Az ilyen és ehhez hasonló események általában gyorsan hatásukat vesztik az elnökök népszerűsége szempontjából, főleg ha utána durva az elnökválasztási kampány.
   
Németországban vita kezdődött arról, hogy szabad-e örülni Oszama bin Laden megölésének. A támadások középpontjába hirtelen Angela Merkel kancellár került. A konzervatív kancellár "bűne" az, hogy többek között szó szerint azt hangoztatta: "Örülök annak, hogy Oszama bin Ladent sikerült megölni." A halálhír kiváltotta izgalom és megkönnyebbülés után szerdára Merkel kijelentése vált az egyik fő politikai témává Berlinben, és a kancellárt - az egyházak mellett - még saját pártjában, a kereszténydemokrata CDU-ban is hevesen bírálták. Több konzervatív politikus úgy vélte, Merkel "túllőtt a célon".
   
A nemzetközi terrorizmus bin Laden halála után is tovább fenyegeti a világ biztonságát, ezért a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő folytatja küldetését, és meg fogja akadályozni, hogy Afganisztán még egyszer biztonságos menedéke legyen a terroristáknak - hangsúlyozta Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen. A NATO főtitkára szerint indokolt és jogos volt az az amerikai kommandós akció, amelyben megölték az al-Kaida terrorszervezet - több ezer ártatlan ember haláláért felelős - vezetőjét. A főtitkár reméli, a sikeres akció "alááshatja" a világ legveszélyesebb terrorhálózatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!