Külföld

2010.03.17. 06:05

Bin Ladent nem fogják el élve?

Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét nem fogják amerikai bíróság elé állítani, mert nem sikerül majd élve elfogni - közölte Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter egy képviselőházi meghallgatáson kedden Washingtonban.

MTI

Holder szerint bin Ladennel vagy az amerikai csapatok, vagy a saját emberei fognak végezni, így annak esélye, hogy élve fogják el a terroristavezért, egészen minimális. "Soha nem fog egy amerikai bíróság előtt megjelenni" - mondta, hozzátéve: az elfogottak jogait ismertető formaszöveget már csak Oszama bin Laden holtteste mellett olvashatják majd fel.

Holder egyébként továbbra is úgy véli, hogy a 2001. szeptemberi amerikai terrorakciók felelőseit polgári bíróság elé kellene állítani. A miniszter ezt korábban többször is azzal indokolta, hogy a polgári eljárás demonstrálná a világ előtt, miszerint az Egyesült Államok jogállam, ahol a leghírhedtebb terrorgyanús személyek ügyében is igazságot lehet szolgáltatni nyilvános, pártatlan bírósági eljárás keretében.

Másfél hete viszont az amerikai médiában olyan hír jelent meg - fehér házi forrásokra hivatkozva -, hogy valószínűleg mégsem polgári, hanem katonai bíróság elé állítják Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét. Ha ez így történne, az jelentős fordulatnak számítana, hiszen Barack Obama amerikai elnök korábban egyetértett Holder véleményével.

Az igazságügy-miniszter a keddi meghallgatáson azt mondta, hogy a döntés néhány héten belül megszületik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!