Külföld

2010.08.05. 07:12

Dél-Korea hadgyakorlatot kezdett Észak-Korea fenyegetőzése ellenére is

Szöul - Tengeri hadgyakorlatot kezdett Dél-Korea csütörtökön, hogy jobban felkészüljön a kommunista vezetésű északi szomszédja esetleges provokációival szembeni ellenállásra.

MTI

A gyakorlatot, amely az ország nyugati partvidéke mentén, a két Korea vitatott tengeri határa közelében vette kezdetét és hétfőn ér véget, annak ellenére megkezdték, hogy Phenjan korábban megtorlással fenyegetőzött miatta.

A műveleten mintegy 4500 katona, több mint húsz hajó és tengeralattjáró, közel 50 repülő vesz részt a dél-koreai vezérkar szerint.

Dél-Korea a múlt hónapban az országba vezényelt amerikai erőkkel tartott közös hadgyakorlatot, az ország keleti partvidéke mentén.

A műveletet mindkét esetben válasznak szánták arra, hogy Szöul állítása szerint márciusban egy észak-koreai tengeralattjáróról kilőtt torpedó elsüllyesztette a Cshonan nevű dél-koreai korvettet, 46 tengerész halálát okozva. Szöul és Washington egyaránt jelezte, a gyakorlattal Észak-Koreát figyelmeztették arra, hogy nem tűrnek el újabb provokációt.

Phenjan tagadja, hogy köze lett volna az incidenshez, jóllehet egy nemzetközi szakértői bizottság bizonyítottnak látta a felelősségét.

Észak-Korea kedden pedig megtorlással fenyegetőzött arra az esetre, ha Dél-Korea csütörtökön megkezdi a hadgyakorlatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!