Külföld

2010.05.19. 20:51

Egy amerikai állampolgár bevallotta: az al-Kaidát segítette

Washington - Egy marokkói születésű amerikai állampolgár szerdán egy szövetségi bíróságon bevallotta, hogy pénzküldeményekkel segítette az al-Kaida szervezetet.

MTI

A 32 éves Khalid Ouazzani - aki használtautó-kereskedőként kereste a kenyerét  - a Missouri állambeli Kansas City bíróságán vallotta magát bűnösnek több, terrorizmushoz kapcsolódó vádpontban.

Elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek egy bankján keresztül 23.500 dollárt utalt át az al-Kaidának 2007 augusztusa és novembere között. Kitért arra, hogy 2008 júniusában hűségi fogadalmat tett az al-Kaidának.

Az ügyészség szerint Ouazzani - akinek volt egy társa is - különböző módszerekkel igyekezett eltitkolni az al-Kaidának nyújtott segítséget és üzenetváltásait.

A férfi azt is bevallotta: pénzmosást és bankcsalást hajtott végre, több mint 174 ezer dollárt tervezett ellopni egy banktól hamis pénzügyi adatokat használva.

Ouazzani 65 év börtönbüntetést kaphat, az időleges feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Az eset azért különösen aggasztó az Egyesült Államok biztonsága szempontjából, mert a marokkói születésű férfi ugyanúgy egy arab országból származó honosított amerikai állampolgár, mint a Pakisztánban született Faisal Shahzad, aki május 1-jén egy autóba rejtett pokolgépet kísérelt meg felrobbantani a New York-i Times Square-en.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!