Külföld

2009.11.18. 17:47

Egyes étrendkiegészítők növelhetik a rákkockázatot

Chicago - Norvégiában végzett felmérések elemzése azt mutatta, hogy a folsavat és B12-vitamint szedő emberek nagyobb valószínűséggel haltak meg rákban, mint azok, akik nem alkalmazták ezeket az étrendkiegészítőket - közölték norvég kutatók.

MTI

A norvég Bergen városának egyetemi kórházában szívbetegek egészségi állapotát követték nyomon az orvosok. A páciensek folsavat és B12-vitamint szedtek, hogy csökkenjen szervezetükben a homocisztein nevű aminosav szintje. Utóbbi magas vérszintjét korábban összefüggésbe hozták a szívrohamok és szélütések kialakulásának veszélyével.
   
Marta Ebbing és kollégái a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban kedden megjelent tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a mintegy 6800 ember részvételével végzett két vizsgálatban a vitamint szedőknek 25 százalékkal nagyobb volt a tüdőrák miatti halálozási kockázata. Az általános rákos halálozás is nagyobb arányú volt a követéses vizsgálat három éve alatt azoknál, akik a B-vitaminok csoportjába tartozó két étrendkiegészítőt alkalmazták.
   
Norvégiában - több fejlett országgal ellentétben - nem dúsítják a lisztet és a kenyérféléket folsavval, így a vizsgálatban a kutatók az átlagnépességhez tudták viszonyítani a rákos halálesetek előfordulási arányát.
   
A folsav hiánya különösen a terhes nőknél jár kockázattal, mert a magzatnál idegcsőzáródási rendellenességeket, nyitott gerincet okozhat. Felnőtteknél a folsav és a B12-vitamin a vérképzésben, a sejtek növekedésében és szaporodásában játszik szerepet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!