Külföld

2009.06.29. 16:41

Éleződő vita Németországban az afganisztáni bevetésről

Berlin - Immár a konzervatív-szociáldemokrata német nagykoalíció sem egységes az afganisztáni bevetés jövőjét illetően. A konzervatív CSU egyik magas rangú képviselője hétfőn az Afganisztánban állomásozó német katonák fokozatos kivonását követelte.

MTI

A vita azt követően lángolt fel a parlamenti pártok között, hogy a közelmúltban Kunduz tartományban egy tálib támadás során a Bundeswehr három katonája vesztette életét. 

Az ellenzéki pártok közül a Zöldek és a szabaddemokraták a nemzetközi biztonsági erőkben való német közreműködés stratégiájának felülvizsgálatát sürgették, a Baloldal pártja pedig a német katonai kontingens azonnali kivonását követelte. 

A kormánykoalíció azonban a nemzetközi biztonsági erőkben való közreműködést mindeddig megkérdőjelezhetetlennek nevezte, a leghatározottabban elutasítva a kivonást.
    
Hétfőn azonban már a kisebbik konzervatív párt, a bajor CSU Bundestag-frakciójának vezetője is a fokozatos kivonást sürgette. 

Peter Ramsauer
egy interjúban úgy foglalt állást, hogy haladéktalanul ki kell dolgozni a kivonulás stratégiáját. Ramsauer szerint egyértelműen meg kell határozni, hogy meddig tart a bevetés, illetve hogyan lehet azt fokozatosan befejezni. 
    
A nagyobbik konzervatív párt, az Angela Merkel kancellár vezette CDU egyelőre nem reagált a kis "testvérpárt" sürgetésére. 

Mint ahogy nem reagált a másik koalíciós partner, a szociáldemokrata párt sem, az SPD parlamenti frakciójának vezetője, Peter Struck azonban hétfőn amellett foglalt állást, hogy fel kell gyorsítani a békét célzó tárgyalásokat Afganisztánban, és azokba be kell vonni a mérsékelt tálibokat is. 
    
Németország 2002 óta csaknem 4000 katonát állomásoztat Afganisztán északi részén a NATO vezette biztonsági erők kötelékében. 

A kontingens közvetlen katonai hadműveletben nem vehet részt, csakis védelmi, illetve biztonsági feladatot láthat el. 

A katonai szerepvállalás parlamenti korlátozása ellenére mostanáig a Bundeswehr 35 katonája vesztette életét, és az elmúlt hónapokban jelentősen megszaporodtak a német kontingens elleni támadások. 
    
A vita hevességét jelzi, hogy a politikusokkal ellentétben a hadsereg vezetői az eddiginél keményebb fellépés engedélyezését sürgették a német katonák számára. 

Értesülések szerint több katonai vezető petíciót készül benyújtani a parlamentben, követelve: a Bundestag adjon engedélyt arra, hogy az Afganisztánban állomásozó Bundeswehr-katonák ne csak "végszükség" esetén használhassák fegyvereiket, hanem a felkelők várható támadásainak megelőzésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!