Külföld

2009.08.31. 08:02

Elpusztítja a rákos sejteket a kullancsok nyála

Bécs, Budapest - Az eddig csak veszélyes betegségek terjesztőiként ismert kullancsok brazil kutatók szerint hasznosnak bizonyulhatnak a rák gyógyításában.

MTI

A dél-amerikai Amblyomma cajennense kullancsfajon végzett vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy egy, a pókszabásúak nyálában található fehérje elpusztítja a rákos sejteket. 

Az egészséges sejteket ugyanakkor nem bántja a fehérje - mondta Ana Marisa Chudzinski-Tavassi, a Sao Paolo-i Butantan Intézet molekuláris biológusa a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). Véleménye szerint a Faktor X aktiv névre keresztelt protein forradalmi újításként jelentősen javítana a rákterápián. 
    
Chudzinski-Tavassi véletlenül fedezte fel a nem várt hatást. Kollégáival a kullancsnyál véralvadásgátló hatását vizsgálták, és ehhez rákos sejtekkel is kísérleteztek. Nagy meglepetésükre a fehérjeelpusztította a rákos sejteket, míg az egészségesek épek maradtak. 
    
A kutatócsapat ezért tovább folytatta a kísérletet: rákbeteg patkányokat kezdtek el kezelni a fehérjével. Kéthetes terápiával sikerült megállítani egy kisebb daganat növekedését, sőt az zsugorodniis kezdett - számolt be eredményeikről Chudzinski-Tavassi. Hat hét kezelés után pedig teljes mértékben eltűnt a patkányokból a tumor. 
    
A kutatók úgy vélik, hogy a fehérjéből lehetséges bőr-, máj- és hasnyálmirigyrák elleni gyógyszert kifejleszteni. Chudzinski-Tavassi, aki megállapításaikat több szaklapban is közzétette, levédettea kullancsnyálból származó fehérjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!