Külföld

2009.08.15. 16:06

Eltűnt egy hajó - váltságdíjat követelnek érte

Napló - Váltságdíjat követelnek a tulajdonostól az Arctic Sea teherszállító hajóért, amely rakományával és orosz legénységével Finnországból Algériába tartva "eltűnt" - jelentette be a finn rendőrség szombaton.

Nagy Terka

A hajó máltai zászló alatt közlekedik, tulajdonosaként egyes források a máltai Arctic Sea Limitedet említik, üzletbonyolítóként egy Finnországban működő arhangelszki vállalatot, a Solchartot (Szolcsart). Az ITAR-TASZSZ hírügynökség tudomása szerint a legénységet is Arhangelszkben toborozták.
A váltságdíjról szóló hírt megerősítő rendőrségi főfelügyelő nem árulta el, hogy mennyi pénzt kértek, s kik. Csak annyit mondott: elég nagy összegről van szó. További részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt.
Oroszország a Földközi-tengerről átirányított egy kisebb fregattot a Zöld-foki-szigetek felé, a szigetek környékén állítólag észlelték a járművet. A hajó korábbi információk szerint fát szállít, július 22-én indult el Finnországból, s augusztus 4-én kellett volna Algériába megérkeznie. Egyesek szerint az Északi-tengeren, mások szerint az Atlanti-óceánon veszett nyoma.
A Zöld-foki Köztársaságban akkreditált orosz nagykövet azt mondta, hogy "a lehető legalaposabban ellenőrzik és újra ellenőrzik a hajó felkutatásához és azonosításához szükséges adatokat". További információ nem közölhető - mondta.
A Zöld-foki-szigetek védelmi minisztériuma azt közölte a portugál hírügynökséggel, hogy az Arctic Sea-t Sao Vicente szigettől 740 kilométerre északra látták felbukkanni. A vezérkari főnök utasítást adott az ország kikötőinek, hogy ha a hajó esetleg felbukkanna, és üzemanyagot, élelmet vagy vizet akarna vételezni, akkor újabb utasításig ne teljesítsék a kérést.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!