Külföld

2009.05.06. 12:50

Erőfitogtatás? - Megkezdődött a grúziai NATO-hadgyakorlat

Tbiliszi/Brüsszel - Az eredeti terveknek megfelelően megkezdődött a NATO grúziai hadgyakorlata szerdán, egy nappal a Kaukázuson túli országban történt állítólagos katonai zendülés után.

Szausev Xénia

A június 3-ig tartó gyakorlaton több mint egy tucatnyi ország - NATO-tagok és a katonai szövetség békepartnerségi programjában résztvevő államok - összesen nagyjából 1100 katonája vesz részt.

Magyarországot a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem két hallgatója és a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola négy diákja fogja képviselni. A budapesti intézmény két hallgatója és a szentendrei főiskola egy diákja a hadgyakorlatnak csak az első, csapatmozgással nem járó, úgynevezett törzsvezetési szakaszában vesz részt, a többiek csak a második, terrorelhárítást szimuláló szakaszban.

Oroszország erőfitogtatásnak nevezte és elítélte a déli határaitól nem messze kezdődő hadgyakorlatot. A NATO közlése szerint azonban a manőver nem jelent fenyegetést Oroszországra nézve.

Carmen Romero, az atlanti szervezet helyettes szóvivője kijelentette: Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár azt szeretné, ha senki nem állítaná be a gyakorlatot másnak, mint ami valójában. Hangsúlyozta, hogy a gyakorlaton egyfelől nem vesz részt az összes NATO-ország, másfelől a nem NATO-tag partnerországok is részt vesznek. Ez a szóvivő szerint azt jelenti, hogy "nem NATO-gyakorlatról" van szó.

"A gyakorlatnak semmi köze Grúziához, és semmi köze Oroszországhoz" - tette hozzá Carmen Romero. Úgy fogalmazott, hogy Grúzia csupán a helyszínt adja, és senkinek sem kellene "másként" értelmeznie a gyakorlatot, nem kellene saját célokat követnie az eltérő értelmezésekkel.

Romero szavai nem csupán Moszkvának, hanem Tbiliszinek is szóltak. A grúz vezetés az állítólagos katonai zendülés állítólagos legyűrése kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a zendülés az oroszok aknamunkájának volt betudható, és hogy a gyakorlat megtorpedózása volt a célja. Tbiliszi lényegében azzal büszkélkedett, amit az oroszok felhánytorgattak, vagyis hogy a gyakorlat megtartása Oroszországgal szembeni erődemonstráció, a NATO kiállása Grúzia mellett. Ennek az interpretációnak az élét igyekszik most tompítani az atlanti szövetség.

Kazahsztán, Szerbia és Moldova után egyébként kedden egy újabb, Oroszországgal szövetséges állam, Örményország is közölte, hogy a tervekkel ellentétben mégsem vesz részt a hadgyakorlaton.

A manővert egy valamikori szovjet légibázison tartják a grúz fővárostól, Tbiliszitől keletre, mindössze néhány kilométerre a muhroveni támaszponttól, ahol kedden az állítólagos katonai zendülés történt.

A The Independent című brit lap azt írta szerdai számában, a NATO gesztust kívánt gyakorolni azzal, hogy Grúziát jelölte ki a hadgyakorlat helyszínéül. Azt üzente ezzel, hogy nem felejtette el, hogy a kis ország NATO-tagságra törekszik, noha az Oroszországgal vívott tavaly augusztusi dél-oszétiai háború miatt egyelőre lekerült a napirendről Grúzia felvétele a szervezetbe. A helyszínválasztás az újság szerint egyúttal figyelmeztetés Oroszországnak, hogy ne folytassa tovább katonai hatalmának kiterjesztését a Kaukázustól délre. A hadgyakorlat végül azt is jelzi, hogy a Nyugat számára továbbra is fontos a térség, mint az energiaszállítás lehetséges útvonala - írta a The Independent.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!