Külföld

2011.04.18. 15:54

Erős radioaktivitást mértek a robotok

Tokió - Első ízben bocsátottak robotokat a fukusimai atomerőmű két megrongálódott épületének belsejébe, s méréseik azt igazolták: túlságosan magas még a radioaktivitás szintje ahhoz, hogy munkások is bemehessenek az épületekbe.

MTI

Munkások nem jártak a két reaktorépületben azóta, hogy Japánt március 11-én 9-es erősségű földrengés sújtotta, nyomában szökőár keletkezett, megrongálódott a hűtőrendszer, majd mindkét épületben hidrogén robbant fel. A robbanás megbontotta a tetőzetet, radioaktív tartalmú törmeléket szórva szét.
   
A két amerikai gyártmányú robotot vasárnap bocsátották be az 1-es és a 3-as számú egységbe, mérték a hőmérsékletet, a nyomást, a radioaktivitás szintjét, majd hétfőn visszatértek.
   
Még több adatot kell összegyűjteni, a radioaktivitás szintjét tovább kell csökkenteni ahhoz, hogy munkások is dolgozhassanak ezen a helyen - közölte Nisijama Hidehiko, az atomenergetikai és egyéb ipari létesítmények biztonságára ügyelő japán ügynökség illetékese.
   
A Fukusimát üzemeltető TEPCO-cég becslése szerint valószínűleg három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktivitás szintje a megsérült erőműnél, hat hónapon belül jelentősen csökkenhet a sugárzási szint, később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül úrrá lesznek a válságon, s visszatérhetnek a környékről kitelepített lakók.
   
Szakértők szerint a robotoknak a radioaktivitás szintjére vonatkozó mérései nem változtatnak a menetrenden, az új információk azonban segítenek a vállalatnak terveik konkrét kivitelezésében.
   
Az amerikai robotok ajtókat nyitottak ki és zártak be, "felderítették" az épületek belsejét, s méréseik szerint az 1-es egységben a radioaktivitás szintje maximum 49 millisievert volt óránként, a 3-asban pedig elérte az óránkénti 57 millisievertet. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség már akkor a helyiség kiürítését javasolja, ha baleset után 10 millisievert radioaktív sugárzás keletkezik.
   
Illetékesek hétfőn azt is közölték, hogy a 2-es egységben használt fűtőanyagot tartalmazó csövek sérültek meg, s szennyezett vizet fedeztek fel a telep más helyein.
   
Időközben a japán védelmi minisztérium bejelentette, hogy körülbelül 2500 katona csatlakozik azon rendőrök százaihoz, akik még mindig holttestek után kutatnak az erőmű környékén felhalmozódott törmelékben. Becslések szerint még körülbelül ezer holttest lehet az összedőlt házak, az autóroncsok és a széttört halászhajók alatt. Vasárnap hatvanhat holttestre bukkantak. A március 11-ei földrengésben és szökőárban több mint 27 ezer ember halt meg, illetve tűnt el Japánban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!