Külföld

2009.11.10. 08:01

Észak- és dél-koreai hadihajók tűzpárbajt vívtak a Sárga-tengeren

Szöul - Észak- és dél-koreai hadihajók tűzpárbajt vívtak a Sárga-tengeren, a kedd reggeli összetűzésnek legalábbis dél-koreai részről nincsenek áldozatai, az észak-koreai hajó azonban jelentős károkat szenvedett. Phenjan bocsánatkérést követel.

MTI

A tengeri incidens hírét megerősítette Csung Un Csan dél-koreai miniszterelnök.

A dél-koreai hírügynökség egy meg nem nevezett szöuli kormányforrásra hivatkozva számolt be a tűzpárbajról, amely értesülései szerint a vitatott nyugati tengeri határon történt. Dél-koreai gyorsnaszádok nyitottak először tüzet az észak-koreai haditengerészet egyik hajójára, mert az szerintük megsértette a vitatott határvonalat. Az északiak viszonozták a lövéseket.

A szöuli védelmi tárca egy névtelenül nyilatkozó képviselője szerint saját részről senkinek nem esett bántódása. A dél-koreai hadihajók figyelmeztető lövéseket adtak le a tengeri határvonalat megsértő északi hadihajóra, de az nem fordult vissza, és viszonozta a tüzet - állította.

"Nem közeli csata volt. Erős tűz alá vettük az észak-koreai hajót" - mondta. Hozzátette, hogy a tűzharc egy percnél tovább nem tartott, s míg az észak-koreai járőrhajó "tetemes károkat" szenvedett, a dél-koreai hajóknak nem esett baja.

A dél-koreai hatóságok vizsgálják az állítólagos észak-koreai határsértés lehetséges okait, és - mint a tárca illetékese megjegyezte - nem zárják ki, hogy a tűzharc "egy félreértés miatt robbant ki".

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök az eset miatt összehívta a biztonsági kabinet rendkívüli ülését.

Phenjan bocsánatkérést követelt Szöultól "súlyos katonai provokációjáért" - jelentette a KCNA. "A dél-koreai katonai hatóságoknak intézkedniük kell arról, hogy egy ilyen provokáció ne fordulhasson elő még egyszer" - idézte a hivatalos észak-koreai hírügynökség a vezérkar közleményét.

A csetepaté abban a vitatott hovatartozású övezetben történt, ahol 1999 és 2002 között halálos áldozatot követelő tengeri incidensek voltak. Észak-Korea nem ismeri el azt a határvonalat, amelyet 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszünetben húzott meg egy amerikai tábornok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!