Külföld

2010.03.26. 08:07

Észak-Korea atomcsapással fenyeget

Szöul - Példa nélküli atomcsapásokkal fenyegette meg az észak-koreai hadsereg pénteken Dél-Koreát és az Egyesült Államokat, mert szerinte e két ország meg akarja dönteni az észak-koreai szocialista rendszert.

MTI

Az észak-koreai hadsereg vezérkarának szóvivője egy dél-koreai lap írására alapozva véleményét azt állította, hogy "az amerikai imperialisták és dél-koreai háborús uszító bábjaik kétségbeesett kísérleteket tesznek" a phenjani hatalom megdöntésére.  

"Azok, akik meg akarják dönteni az észak-koreai rendszert, a legyőzhetetlen hadsereg példa nélküli nukleáris csapásainak áldozataivá válnak" - idézte a KCNA észak-koreai hírügynökség a szóvivőt.

Phenjan gyakran fenyegetőzik ilyesmivel, amire a Szöul és Washington általában higgadtan reagál, újra meg újra felszólítja a totalitárius észak-koreai vezetést, hogy térjen vissza a nukleáris programja leszereléséről szóló hatoldalú nemzetközi tárgyalásokhoz. Egyes vélemények szerint Észak-Koreának legalább egy fél tucat atombomba előállításához szükséges plutóniuma van.

A vezérkari szóvivő a Dong-a Ilbo című dél-koreai lapban megjelent írásra reagált. A lap március 19-én meg nem nevezett szöuli és pekingi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy dél-koreai, amerikai és kínai szakértők a jövő hónapban találkoznak Kínában, hogy megosszák információikat Észak-Koreáról, felbecsüljék az esetleges váratlan események bekövetkeztét, és megfontolják az együttműködés lehetőségeit egy rendkívüli helyzet bekövetkezte esetén.

A Dong-a Ilbo úgy tudja, hogy a szakértők júniusban Szöulban és júliusban Honoluluban folytatják a tárgyalásokat, de a lapértesülést hivatalos forrásból eddig nem erősítették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!