Külföld

2010.08.19. 10:28

Észak-Korea elismerte egy dél-koreai halászhajó elfogását

Szöul - Észak-Korea elismerte csütörtökön, hogy fogságba ejtett tizenegy nappal ezelőtt egy dél-koreai halászhajót, amely állítása szerint behatolt kizárólagos gazdasági övezetébe a Koreai-félsziget keleti oldalán, a Japán-tengeren. Az esetről korábban a dél-koreai parti őrség tájékoztatott.

MTI

A KCNA észak-koreai hírügynökség csütörtökön rövid tájékoztatást adott a halászhajó és hétfős - négy dél-koreai és három kínai állampolgárból álló - legénysége sorsáról. A jelentés szerint az őrizetbe vettek bevallották, hogy valóban halásztak a kommunista állam kizárólagos gazdasági övezetében, megsértve ezáltal a két Korea közötti határt.

A Deszung halászhajó legénysége augusztus 8-án jelezte, hogy járművüket az észak-koreai Szongdzsin kikötőjébe vontatták. Phenjan azt állítja, hogy augusztus 10-én fogta el a szerinte szabálysértő járművet. 

Dél-Korea már többször felszólította szomszédját, hogy a nemzetközi törvényekkel és szokásokkal összhangban engedje el a halászokat hajójukkal együtt. Egy évvel ezelőtt Észak-Korea egy hónap után szabadon bocsátott egy - ugyancsak a saját érdekövezetéhez tartozó területen - elfogott négyfős dél-koreai halászhajót.  

A mostani eset csak tovább fokozza a két Korea közötti feszültséget, amely március végén éleződött ki, miután elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó. A 46 tengerész halálát okozó incidenst Szöul és Washington Phenjan művének tartja. A Szöul által - a vitatott tengeri határ közelében - nemrég tartott hadgyakorlat pedig még tovább mérgezte a két ország viszonyát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!